Forskning på pre- og probiotika
Artikkel
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Sunn tarmflora er i forskernes søkelys som helsefremmende faktor. Pre- og probiotika i kosten kan påvirke tarmfloraen og kanskje helsa vår.
Prebiotika er matvarer og kosttilskudd som stimulerer veksten av "sunne" bakterier i tarmen. Eksempler er matvarer som er rike på visse typer kostfiber. Eksempler er hvete, banan, asparges, løker og tørkede frukter.
Probiotika er helsefremmende bakterier som tilsettes i ulike matvarer for å bedre fordøyelsen og dermed helsa. Det forutsettes at bakteriene overlever passasjen ned til tykktarmen og klarer å etablere seg der. Eksempler på probiotiske bakterier er enkelte stammer av melkesyrebakterier av typen Lactobacillus acidophilus og Lactabacillus rhamnosus.
Forskning på prebiotika ved Folkehelseinstituttet
- Hvitløk og tørkede frukter har sammenheng med lavere risiko for tidlig fødsel.
Myhre R, Brantsæter AL, Myking S, Eggesbø M, Meltzer HM, Haugen M, Jacobsson B. Intakes of garlic and dried fruits are associated with lower risk of spontaneous preterm delivery.
Journal of Nutrition 2013 Jul;143(7):1100-8 - sammendrag på engelsk.
Forskning på probiotika ved Folkehelseinstituttet
- Kosthold i svangerskapet – om fisk og probiotiske melkeprodukter . Bruk av probiotiske matvarer viser sammenheng med lavere risiko for svangerskapsforgiftning. Fra Mor og barn-undersøkelsen, 2011.
- Fant mindre allergi etter bruk av probiotika Fra Mor og barn-undersøkelsen, 2013.
Lenker andre artikler
- Fire bakterier i tarmen kan avsløre om du blir overvektig - artikkel på forskning.no om studie publisert i Nature, 2013
- Some of my best friends are germs (Noen av mine beste venner er bakterier) - artikkel i New York Timers 19.05.2013