Vitamin D
Anbefaler ikke vitamin D-tilskudd til forebygging av kroniske sykdommer
Forskningsfunn
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Vitamin D-mangel kan øke risikoen for en rekke kroniske sykdommer. Men å ta et tilskudd av vitamin D «for sikkerhets skyld» bør ikke anbefales til forebygging av kroniske sykdommer før sikrere kunnskap om effekt og eventuelle bivirkninger er tilgjengelig. Det konkluderer Folkehelseinstituttet i en kunnskapsoversikt.
Vitamin D har fått mye oppmerksomhet de senere årene. Det er holdepunkt for at vitamin D-mangel kan øke risikoen for en rekke tilstander, inkludert kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft, autoimmune sykdommer og type 2 diabetes. Spørsmålet er imidlertid om det er godt nok kunnskapsgrunnlag til å anbefale vitamin D-tilskudd for å forebygge disse tilstandene.
Professor Haakon E. Meyer på Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo og forsker Kristin Holvik på Folkehelseinstituttet, har sammen med professor Paul Lips i Amsterdam, Nederland, laget en kunnskapsoversikt publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet BMJ. De konkluderer med at et kombinert tilskudd av vitamin D og kalsium kan forebygge brudd hos eldre. Imidlertid mener de at vitamin D-tilskudd ikke bør anbefales for å forebygge kroniske sykdommer før sikrere kunnskap om effekt og eventuelle bivirkninger er tilgjengelig.
- Men det er vel slik at vitamin D-tilskudd bør benyttes dersom man har D-vitaminmangel?
- Ja. Vi mener at man ikke skal ignorere vitamin D. I de oppdaterte norske næringsstoffanbefalingene fra Helsedirektoratet anbefales 10 mikrogram vitamin D per dag til voksne og barn og 20 mikrogram per dag til eldre. Man trenger ikke å ta en blodprøve før en følger disse anbefalingene. I sommerhalvåret vil mange få dekket behovet uavhengig av kosten ved å være ute i solen. Om vinteren vil mange trenge et tilskudd, for eksempel i form av tran. Ellers er fet fisk som laks, ørret og makrell gode vitamin D-kilder, og den ekstra lette lettmelken, smør og margarin er beriket med vitamin D, sier Haakon Meyer.
I artikkelen har Meyer, Holvik og Lips på en systematisk måte gjennomgått litteraturen og beskrevet mulige fordeler av å ta vitamin D-tilskudd, og mulige bivirkninger. De har også beskrevet pågående forskning og om det er studier på gang som kan gi et klarere svar i overskuelig framtid.
- Forskes det mye på dette?
- Ja, det er en stor forskningsaktivitet vedrørende vitamin D, og i artikkelen er det gitt en oversikt over store randomiserte studer som nå er i gang med å undersøke om tilskudd med høye doser vitamin D kan forebygge ulike kroniske sykdommer. Svarene fra disse vil være klare i løpet av en femårsperiode, sier Meyer.