Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Plastfyllinger i tennene – heller ikke helt problemfritt? »

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Plastfyllinger i tennene – heller ikke helt problemfritt?

Nyhet

Ny doktorgrad:

Plastfyllinger i tennene – heller ikke helt problemfritt?

Mange har skiftet ut sine gamle amalgamfyllinger med plomber i plast. I sin ferske doktoravhandling undersøker cand scient Jan Tore Samuelsen om noen av de nye plastmaterialene i fyllinger kan være skadelig for cellene i munnhulen og i lungene.

Mange har skiftet ut sine gamle amalgamfyllinger med plomber i plast. I sin ferske doktoravhandling undersøker cand scient Jan Tore Samuelsen om noen av de nye plastmaterialene i fyllinger kan være skadelig for cellene i munnhulen og i lungene.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Hos tannlegen.jpg
Jan Tore Samuelsen har i sitt doktorgradsarbeid sammenlignet giftigheten i utvalgte plastforbindelser (metakrylatmonomerer) som finnes i såkalte polymerbaserte tannrestaureringsmaterialer (”hvite plomber”). I Jan Tore Samuelsens avhandling undersøkes mekanismer som kan være involvert i skader fra slikt materiale i detalj.

Avhandlingen viser at metakrylatmonomerer er reaktive stoffer som kan skade celler direkte, men at de i noen celler også kan omdannes til ennå mer reaktive forbindelser.

Forbindelsene påvirker cellene ved å binde seg til molekyler (glutation) som beskytter cellen mot ødeleggelser. Med økende konsentrasjon av metakrylatmonomer blir stadig mindre fritt glutation tilgjengelig.

Dette kan svekke cellenes forsvar mot reaktive oksygenforbindelser og føre til økning i oksidative skader på cellene. Stoffet ser også ut til å kunne binde seg direkte til og ødelegge andre makromolekyler i cellene, og på den måten føre til skade på cellene.

Samuelsen arbeider på Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer AS (NIOM as) som er et nordisk samarbeidsorgan for dentale biomaterialer. Instituttets har oppgaver innen forskning. Han har tidligere arbeidet på, og senere samarbeidet med medarbeidere fra Avdeling for luftforurensing og støy ved Folkehelseinstiuttet.

Jan Tore Samuelsen disputerte 19. august for graden Dr. Philos.
Avhandlingens tittel: Toxicity of resin based dental restorative materials in vitro.