Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Skabb og asylsøkere»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Skabb og asylsøkere

Nyhet

Skabb og asylsøkere

De færreste asylsøkere har skabb, men det kan forekomme. Skabb skyldes skabbmidd som graver ganger i huden. Utslettet er ofte intenst kløende. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles

De færreste asylsøkere har skabb, men det kan forekomme. Skabb skyldes skabbmidd som graver ganger i huden. Utslettet er ofte intenst kløende. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Personer med utslett som klager over kløe som tar nattesøvnen bør undersøkes av lege med tanke på skabb, særlig hvis flere familiemedlemmer klager over samme symptomer. Overføring av skabb skjer ved direkte hudkontakt og i sjeldne tilfeller via håndklær, sengetøy og klær. Ved vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 15 minutter for å bli overført. Vanligvis spres skabb mellom familiemedlemmer og seksualpartnere. I situasjoner hvor mange bor tett sammen, kan også andre få skabb. Utbrudd i helseinstitusjoner, særlig sykehjem, forekommer. I de senere årene er det meldt om utbrudd av skabb på mottak for asylsøkere. Tidligere ble skabb betraktet som et tegn på dårlig hygiene. Ingen slik sammenheng er påvist, men skabb overføres lettere hvor mennesker bor tett sammen. Hos personer med nedsatt immunforsvar kan skabb forekomme i en alvorligere form med uttalt utslett over hele kroppen. Denne formen overføres lettere enn vanlig skabb.

Diagnose

Diagnosen stilles klinisk på bakgrunn av sykehistorie og lokalisasjon av utslettet, som typisk opptrer mellom fingre, i håndledd, albuer, armhule, rundt midje, innsiden av lår, i lyske, ytre kjønnsorganer og rundt ankler. Typisk er hode og rygg spart hos voksne. Små barn har oftest utslett i hodebunn, hals og fotsåler.  Av og til kan man se typiske skabbganger i huden, men disse er ikke alltid synlige.

Behandling og tiltak

Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles, enten med Nix® krem eller Ivermectin tabletter. Alle familiemedlemmer og nærkontakter bør behandles samtidig. Det er ikke nødvendig å behandle alle i asylmottaket på bakgrunn av enkelttilfeller. 

For vellykket behandling er det viktig at klær, håndklær og sengetøy enten vaskes eller står uten hudkontakt i tre døgn i romtemperatur, helst pakket inn i plastposer. Behandling bør utsettes til man vet at dette kan gjennomføres på en tilfredsstillende måte. Symptomer som kløe og utslett kan vare i 2-4 uker etter behandlingen, men bør gradvis avta. Antihistaminer og hydrokortison krem er aktuell behandling mot kløeplagene.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet informasjon om skabb beregnet på helsepersonell og andre ansatte ved asylmottak: