Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Forskningsfunn

Oppslutning om røykeloven

Publisert Oppdatert


Tre av fire støtter den nye røykeloven, viser tall fra den siste befolkningsundersøkelsen i 2006 der oppslutningen om røykfrie serveringssteder ble målt. Karl Erik Lund og Marianne Lund oppsummerer en evaluering av røykeloven i tidsskriftet Eurohealth.


Har du funnet en feil?

Evalueringen viser en svak positiv økonomisk effekt i perioden etter lovendringen, basert på innrapportert merverdiavgift fra severingsbransjen. Ansatte rapporterte om bedre etterlevelse av et totalt røykeforbud, sammenlignet med den tidligere reguleringen med røykfrie soner.

1. juni 2004 ble alle serveringssteder i Norge røykfrie. Hovedformålet med lovendringen var å beskytte ansatte i serveringsbransjen mot passiv røyking, en beskyttelse andre arbeidstakere har hatt lovfestet siden 1988.

Artikkelen tar for seg hovedresultatene av røykeloven ved å fokusere på hvilke økonomiske konsekvenser dette har hatt for bransjen, samt befolkningens holdninger til røykfrie serveringssteder.

Les vitenskapelig artikkel om studien

Lund, Karl Erik; Lund, Marianne. The impact of smoke-free hospitality venues in Norway.

  1. Dette er en nyhet fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.