Unge sliter med kroniske søvnvansker
Forskningsfunn
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Mange ungdommer har kroniske søvnvansker, og det gjelder flere jenter enn gutter, viser ny forskning. - Dette er bekymringsfullt for vi vet at det kan påvirke skoleprestasjoner og psykisk helse, sier Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet.
Å ha insomni betyr å ha innsovningsvansker av lengre varighet, flere dager i uken og oppleve trøtthet dagen etter.
Funn fra studien
Studien viser at:
- Unge mellom 16 og 19 år har et gjennomsnittlig søvnunderskudd på to timer på hverdager.
- Det er store forskjeller i ungdommenes søvnvaner på helg og hverdager. De fleste forskyver leggetidspunkt og sover to timer lenger i helgen sammenlignet med ukedager.
- Ungdom har lang innsovningstid. De fleste bruker mer enn en halvtime og mange over en time.
- Mens jentene sliter mer med søvnløshet, utmerker guttene seg med kortere søvntid enn jentene.
- Mellom 14 og 24 prosent av ungdommene i studien hadde insomni.
Studien er et samarbeidsprosjekt mellom Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Vest), Universitetet i Bergen og Folkehelseinstituttet. Dataene utgår fra en stor undersøkelse av alle ungdommer i alderen 16-18 år i Hordaland, i regi av RKBU.
Økt risiko for depresjon
På hverdager sover ungdom mindre enn det som er anbefalt i retningslinjer og det de selv mener de trenger. I snitt sover 16-19 åringer bare 6 timer og 25 minutter på ukedager. Samtidig vurderer ungdommene sitt eget søvnbehov til 8 timer og 35 minutter.
- Det vil si at de har et gjennomsnittlig søvnunderskudd på to timer på hverdager. Et slikt søvnunderskudd er bekymringsfullt fordi ungdommene blir trøttere på dagtid, noe som kan redusere konsentrasjonen og påvirke skoleprestasjonene, og øke risikoen for å utvikle senere depresjon, sier Børge Sivertsen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Han er forskerne bak studien.
Sivertsen mener det er viktig for foreldrene å spille på lag med ungdommene, og samtidig sette noen rammer for leggetid, også hos ungdommer på 16-19 år.
10 000 ungdommer er med
I denne studien har forskerne sett på søvnmønster og søvnproblemer hos rundt 10 000 gutter og jenter i Hordaland fylke. Alle elever ved videregående skoler i Hordaland ble invitert til en omfattende studie av psykisk helse, trivsel, læring og livssituasjon. Noe mer enn 10 000 fullførte undersøkelsen, som besto av spørreskjemaer utfylt på internett.
- Dette er den største studien av sitt slag i verden, og den første til å detaljert beskrive søvnen i en populasjonsbasert undersøkelse av ungdom, sier Sivertsen.
Referanse
Sleep patterns and insomnia among adolescents: a population-based study: Mari Hysing, Ståle Pallesen, Kjell M. Stormark, Astri J. Lundervold, Børge Sivertsen, Journal of Sleep Research. Article first published online: 24 APR 2013