Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Oppdatering 3.12.2012

Flere tilfeller av sjelden type salmonellose

Publisert Oppdatert


Folkehelseinstituttet har i november påvist at 13 personer er smittet i Norge med en sjelden salmonellabakterie kalt Salmonella Mikawasima. Pasientene er smittet i Norge og bor spredt i flere fylker (Oslo (1 pasient), Akershus (1), Vestfold (1), Aust-Agder (1), Vest-Agder (3), Telemark (1), Oppland (1), Hordaland (3) og Nordland (1)). Alle som er blitt syke så langt er voksne, de fleste i alderen 20 – 50 år. Salmonellainfeksjoner er normalt ikke alvorlige.


Har du funnet en feil?

Bakterier i skål (illustrasjonsbilde)
Bakterier i skål.
Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten og Mattilsynet i undersøkelser omkring pasientene. Det gjøres rutinemessig intervjuer og tas prøver fra personenes nærmiljø i oppklaringsarbeidet for å prøve å kartlegge om det kan være en felles smittekilde. Dette oppklaringsarbeidet kan ta tid, og det er ikke alltid man finner smittekilden.

Folkehelseinstituttet har de siste årene fått melding om 0-3 tilfeller av Salmonella Mikawasima årlig, hvorav omtrent halvparten er smittet utenlands. De få som er smittet innenlands, har som regel hatt kontakt med personer som har blitt syke etter å ha blitt smittet i utlandet.

Om salmonellainfeksjoner

Salmonellabakterien smitter hovedsakelig via forurenset mat og vann, men kontaktsmitte fra person til person eller fra husdyr inkludert kjæledyr og ville dyr, kan forekomme. De vanligste symptomene på sykdommen er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber. Sykdommen er normalt ikke alvorlig. De fleste diarétilstander vil gå over av seg selv. Ved alvorlige symptomer bør man kontakte lege.

Ved diarétilstander hos særskilte risikogrupper (matpersonell, helsepersonell og barn i barnehage) gis det spesielle råd om oppfølging og kontroll.

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Hvis man har diaré bør man med fordel unngå å lage mat til andre, for å forebygge smitte.

Se også: Salmonellose - veileder for helsepersonell - Smittevernboka