Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Fullført sletting av DNA-profiler»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Fullført sletting av DNA-profiler

Nyhet

Fullført sletting av DNA-profiler

I mars i år fikk Folkehelseinstituttet oversendt krav fra Kripos om å slette 7 000 DNA-profiler av straffedømte, og i oktober ytterligere 500. Slettingen av disse 7 500 profilene er nå fullført.

DNA sletting
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I mars i år fikk Folkehelseinstituttet oversendt krav fra Kripos om å slette 7 000 DNA-profiler av straffedømte, og i oktober ytterligere 500. Slettingen av disse 7 500 profilene er nå fullført.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

I henhold til Politiregisterloven kan ikke Folkehelseinstituttet (FHI) lagre DNA-profiler av straffedømte etter at Kripos, som forvalter DNA-registeret, har slettet disse profilene. Det dreier seg i hovedsak om dømte som nå har vært døde i fem år eller mer, og om siktede som ikke er dømt.

-Det har vært en utfordring å få dette til, fordi det ikke har vært mulig å gjøre dette automatisert. En omfattende systemutvikling var påkrevd, med både utvikling, testing, feilretting og implementering som pågikk helt fram til 15. desember. Vi hadde fram til da slettet om lag 300 profiler gjennom manuelle rutiner, som er svært tidkrevende, derfor er den automatiserte løsningen helt avgjørende, sier divisjonsdirektør Bjørn Magne Eggen ved divisjon for rettsmedisinske fag.  

Fullført i dag

15.desember ble ifølge Eggen den nødvendige programvaren mottatt, ferdigtestet og satt i produksjon.

- Vi startet bevisst i begrenset omfang, for å være helt sikker på at det ikke inntreffer uventede problemer. Det gjorde det ikke, vi har økt tempoet i sletting, og jeg har i dag fått beskjed om at samtlige 7 500 DNA-profiler nå er slettet, sier han.

- Dette har vi jobbet hardt og lenge for å få til; det er svært gledelig at vi fikk dette gjennomført før jul, sier han. Jeg vil takke og gratulere medarbeiderne være som nå har fått dette på plass og overvåket slettingen. Det vil komme fremtidige behov for sletting av profiler, også da vil det dataverktøyet vi nå har på plass, være egnet og bli benyttet, sier Eggen.