Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Lav CO2-toleranse i kroppen kan utløse angstanfall »

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Lav CO2-toleranse i kroppen kan utløse angstanfall

Nyhet

Lav CO2-toleranse i kroppen kan utløse angstanfall

Noen personer som har lavere toleranse for CO 2 i kroppen får lettere følelse av åndenød enn andre. Disse personene ser ut til å være mer utsatt for å få angstanfall enn andre mennesker, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universita Vita-Salute San Raffaele i Milano.

Angst. Colourbox.com
Angst. Colourbox.com

Noen personer som har lavere toleranse for CO 2 i kroppen får lettere følelse av åndenød enn andre. Disse personene ser ut til å være mer utsatt for å få angstanfall enn andre mennesker, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universita Vita-Salute San Raffaele i Milano.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Når mennesker føler åndenød, er det ikke fordi kroppen registrerer mangel på oksygen, men fordi den registrerer overskudd på CO2 (kullsyregass) som den vil bli kvitt. Følelsen av åndenød er ett av de viktigste symptomene ved akutte angstanfall, eller såkalt panikkangst. En teori går ut på at følelse av åndenød både kan utløse panikk og være en av de viktigste kroppslige reaksjonene som utgjør et panikkanfall.

Studien tar utgangspunkt i metoder fra Folkehelseinstituttets tvillingundersøkelse. Ved hjelp av slike undersøkelser er det mulig å beregne betydningen av gener og av miljøfaktorer for bestemte trekk, som CO2-følsomhet eller panikkangst. Analyser av tvillingdata kan også gi svar på i hvilken grad samvariasjonen mellom to trekk skyldes at begge trekk er påvirket av et felles sett av gener.

Gener spiller en viktig rolle

- En tidligere analyse av disse dataene har vist at CO2-overfølsomhet er ganske høyt arvelig. Den nye studien viser en klar statistisk sammenheng mellom følelse av ubehag eller engstelse etter inhalering av CO2 og angstproblemer rapportert ved en tidligere intervju-undersøkelse. Resultatene fra denne studien tyder på at et felles sett av gener koder både for CO2–følsomhet og angstproblemer. Det ser ut til at disse genene er den viktigste årsaken til forbindelsen mellom CO2–overfølsomhet og panikkangst. Dette har ikke vært vist tidligere. Metodiske begrensninger ved vår studie krever imidlertid at vi er forsiktige med våre konklusjoner. Gåtene rundt panikkangst er langt fra løst, sier forskningssjef Kristian Tambs ved Divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

Tambs er medforfatter av artikkelen ”A Twin Study of the Common Vulnerability Between Heightened Sensitivity to Hypercapnia and Panic Disorder” som er publisert i tidsskriftet American Journal of Medical Genetics. Studien er gjort i samarbeid med Universita Vita-Salute San Raffaele i Milano.

Om studien

Et tilfeldig utvalg av par som hadde vært med i en tidligere intervju-undersøkelse av tvillinger om personlighet og psykiske problemer, ble invitert til å være med på en undersøkelse om sammenhengen mellom angst og toleranse for CO2. Forsøkspersonene pustet inn et dypt drag med en blanding av oksygen og CO2 og besvarte umiddelbart etterpå noen spørsmål om hvordan de følte seg. De fleste mennesker merker lite ubehag ved dette, mens noen reagerer med en viss følelse av frykt eller engstelse.