Mors vekt og vektøkning påvirker fødselsvekt
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Høyere vekt hos kvinner før de blir gravide og stor vektøkning i svangerskapet henger sammen med økt fødselsvekt, er konklusjonen fra en ny studie fra mor- og barnundersøkelsen. Høy utdanning hos mor og tidligere svangerskap viste også sammenheng med økt fødselsvekt, mens redusert fødselsvekt ble funnet ved høyere alder og røyking i svangerskapet.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden-
- Kroppsmasseindeks (KMI) før svangerskapet var i gjennomsnitt 24 kg/m2
- 22 % av gravide var overvektige og 9,5 % hadde fedme før de ble gravide
- Vekta økte i gjennomsnitt 9,3 kg fram til 30 ukers svangerskap
- Forskjellen i fødselsvekt mellom letteste gruppe (KMI <18,5) og tyngste (KMI >40) var på nesten 500 gram.
De 58 383 barna fra 2000-2007 var alle født omkring termin, og tvillinger og trillinger var ikke med i studien. Fødselsvekt økte i takt med mors vektøkning i svangerskapet hos både undervektige, normalvektige og overvektige, men virkningen av vektøkning var størst hos de letteste mødrene. Grad av fedme hadde også betydning, gruppene med høyest KMI hadde høyest fødselsvekt.
Gjennomsnittlig fødselsvekt blant norske barn var høyest omkring tusenårsskiftet, og har falt ca 50 gram til 80-tallsnivå de siste ti åra. I år 2000 var 4,7 % av norske nyfødte over 4,5 kg, mens andelen i 2009 falt til 3,1 %. Overvekt før og i svangerskap øker risikoen for diabetes, svangerskapsforgiftning, blodpropp og fødselskomplikasjoner.
Annen forskning kan tyde på at høyere fødselsvekt kan virke inn på appetittregulering og overvekt hos barnet på lang sikt. Barnelege Unni Stamnes Køpp i samarbeid med mor- og barnundersøkelsen ved Folkehelseinstituttet vil undersøke dette videre.
Artikkelen kan du finne her: Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 2012; 91: 243–249.