Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Forskningsfunn

Gener og miljø: Bisfenol A gir raskere utvikling av diabetes type 1 hos disponerte mus

Publisert Oppdatert

Colourbox
Colourbox

- Diabetes type 1 er en genetisk betinget sykdom, men genene må også trigges av en miljøfaktor for at sykdommen skal utvikle seg, forklarer postdoktor Johanna Bodin ved Folkehelseinstituttet. Hun er hovedforfatter av en studie som viser at mus som er predisponert for diabetes type 1, kan få sykdommen tidligere hvis de blir utsatt for høye doser av stoffet Bisfenol A.


  • Relaterte saker


Har du funnet en feil?

Forekomsten av diabetes type 1 har økt i befolkningen de siste tiårene, samtidig som vi bruker mer og mer plastprodukter. Bisfenol A (BPA) brukes i polykarbonatplast og i lakken på innsiden av hermetikkbokser. Tidligere befolkningsundersøkelser har vist en sammenheng mellom høyt inntak av BPA og forekomst av diabetes type 2 men tilsvarende studier er ikke gjort for type 1 diabetes.

Målet med denne studien var å se om BPA også påvirker utviklingen av diabetes type 1. Resultatene viser at høye doser av BPA - tre ganger høyere enn det som i dag regnes som akseptabelt daglig inntak - kan fremskynde diabetes type 1 i mus som har en genetisk disposisjon for denne sykdommen.

Miljømessige «triggere»

- Diabetes type 1 er en genetisk betinget autoimmun sykdom, men genene må også trigges av en miljøfaktor for at sykdommen skal utvikle seg, forklarer postdoktor Johanna Bodin, som er hovedforfatteren bak studien.

Mulige «triggere» i miljøet kan være virus, komponenter i mat (f.eks. gluten, melkeprotein), for lite D-vitamin eller kjemikalier vi får i oss gjennom kostholdet, slik som BPA og nitratforbindelser.

Hva har disse resultatene å si for mennesker?

- Fordelene med å bruke mus som modell er at de biologiske mekanismene er ganske like de vi finner i mennesker. Likevel kan man trygt si at nivået av BPA i de fleste mennesker er langt innenfor det som regnes som akseptabelt av Mattilsynet og EFSA (European Food Safety Authority). Det skal ganske mye til for at vi skal få i oss for mye og et normalt balansert kosthold er helt trygt, sier Bodin.

- For at det skulle være farlig, måtte man bare spise mat på boks og kun drikke brus fra boks, og ikke noe annet, tilføyer Bodin.

Om studien

Forskerne har brukt en spesiell musestamme (NOD, non obese diabetic) som på grunn av sin genetiske bakgrunn spontant utvikler diabetes type 1. Disse musene fikk BPA i drikkevannet og forskerne målte høye nivåer av blodsukker som tegn på at musene begynte å få diabetes type 1. Ved analyser av bukspyttkjertelen fant forskerne at BPA-eksponering gir fler døde (apoptotiske) celler og færre makrofager til å rydde vekk de døde cellene i bukspyttkjertelen. Dette bekreftet at musene som ble eksponert for BPA utviklet diabetes type 1 tidligere enn kontrollmusene.

Referanse

Bodin, J.; Bølling, A.B; Samuelsen, M.; Becher, R.; Løvik, M. & Nygaard, U.C. (2013) Long-term bisphenol A exposure accelerates insulitis development in diabetes-prone NOD mice. Immunopharmacol Immunotoxicol, Early Online: 1-10.