Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Får vi i oss for mye aluminium gjennom mat og kosmetikk? »

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Får vi i oss for mye aluminium gjennom mat og kosmetikk?

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Forskningsfunn

VKM vurderer:

Får vi i oss for mye aluminium gjennom mat og kosmetikk?

Publisert Oppdatert

Personer som daglig bruker deodorant med antiperspirant, risikerer å få i seg for mye aluminium. Det er en av konklusjonene i en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort av aluminium i mat, drikke og kosmetiske produkter. Seniorforskerne Berit Granum og Inger-Lise Steffensen ved Folkehelseinstituttet har sittet i faggruppa som har utarbeidet vurderingen for VKM.

deodorant og kosmetikk.jpg

Personer som daglig bruker deodorant med antiperspirant, risikerer å få i seg for mye aluminium. Det er en av konklusjonene i en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort av aluminium i mat, drikke og kosmetiske produkter. Seniorforskerne Berit Granum og Inger-Lise Steffensen ved Folkehelseinstituttet har sittet i faggruppa som har utarbeidet vurderingen for VKM.


Aluminium finnes både i matvarer og kosmetikk, men store menger kan være skadelig. Mattilsynet har derfor gitt Vitenskapskomiteen for mattrygghet i oppdrag å sjekke hvor mye aluminium vi får i oss hver uke. I risikovurderingen har VKM beregnet hvor mye aluminium den norske befolkningen får i seg gjennom mat, drikke og kosmetikk.

- Vi har konkludert med at befolkningen i snitt ikke får i seg for mye aluminium gjennom mat og drikke. Legger vi til kosmetikk viser undersøkelsen at de som i tillegg bruker antiperspirant, kan få i seg for mye aluminium. I deodoranter er aluminium den ingrediensen som skal gjøre at du ikke svetter, sier Berit Granum.

Mattilsynet har bedt VKM om en risikovurdering for å finne ut om den norske befolkningen får i seg for mye aluminium. Bakgrunnen er at EUs mattrygghetsorgan EFSA i 2008 konkluderte med at en vesentlig andel av den europeiske befolkningen får i seg mer aluminium via kosten enn det tolerable ukentlige inntaket (TWI) på 1 milligram per kilogram kroppsvekt.

FAO/WHOs ekspertkomité for tilsetningsstoffer (JECFA) satte i 2012 et foreløpig ukentlig tolerabelt inntak på 2 milligram aluminium per kilogram kroppsvekt per uke. EFSA og JECFA har kun vurdert inntak av aluminium gjennom mat og drikke. De har ikke vurdert bidraget fra kosmetikk, slik som VKM nå har gjort.

- Det er usikkert hvor mye aluminium kroppen tar opp gjennom kosmetikk, og det finnes få gode vitenskapelige studier av hvordan aluminium blir tatt opp over huden. VKM mener derfor at det trengs mer forskning på dette området, sier Heidi Amlund i VKMs faggruppe for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester.

Når VKM gjør en risikovurdering, gjennomgår, vurderer og sammenstiller ekspertene i komiteen tilgjengelig forskningsresultater og data. VKM driver ikke selv forskning.

Risikovurderingen er gjennomført av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk og av faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester. Risikovurderingen ble publisert 05.04.2013.

Se også: Risikovurdering av aluminium i næringsmidler og kosmetiske produkter i den norske befolkningen (VKM)