Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Antioksidanter – sunnhetsbeviset mangler

Publisert Oppdatert


En rekke forskningsresultater om antioksidanter blir lagt fram på miljø- og helsekonferansene i Oslo denne uka. Men fortsatt mangler klare bevis for om ekstra tilskudd av antioksidanter virker eller ikke. Forskerne er imidlertid enige om at frukt og grønnsaker i hel og naturlig form fortsatt er sunt.


Har du funnet en feil?

illustrasjonsfoto Colourbox.
illustrasjonsfoto Colourbox.
- Er antioksidanter vår tids askeavkok?

- Antioksidanter har i alle fall vært hausset opp. Under mange sykdomsprosesser foregår det oksidasjon og dannelse av skadelige oksygenforbindelser. Derfor er det ikke så rart at man for noen år siden trodde at ekstra tilførsel av antioksidanter kunne ha fantastiske egenskaper. Foreløpig har ikke forskningen kunnet vise at ekstra tilskudd av antioksidanter i kostholdet har spesielle helsebringende virkninger, sier assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet. Alexander er ekspert på miljømedisin, toksikologi (giftstoffer) og mattrygghet.  

Antioksidanter finnes i mange matvarer. Frukt og grønnsaker er rike på antioksidanter, men de finnes også i rikelige mengder i grovt mel og brød, i vegetabilske oljer og i urter og krydder.

Frie radikaler og oksidative stoffer
I kroppen dannes det hele tiden såkalte frie radikaler som kan være skadelige, men som kan nøytraliseres ved hjelp av antioksidanter. Kroppen danner selv betydelige mengder antioksidanter for å ”ta seg av” de frie radikalene. Diskusjonen går ut på hvor mye vi trenger av antioksidanter i tillegg fra kostholdet, og om vi i det hele tatt trenger et generelt antioksidanttillegg.

Vanlige matvarer bedre enn ekstrakter

- Det selges kosttilskudd med antioksdiant-ekstrakter av ulike slag, i tillegg til at en rekke produkter tilsettes frukt- og grønnsaksekstrakter slik at varen får ”ekstra innhold av antioksidanter”. Har slike produkter noen effekt?

- Å spise hele frukter og grønnsaker er nok bedre enn å spise ekstrakter, sier Alexander. For dèt er i alle fall forskerne enige om – at høyt inntak av frukt og grønnsaker er forbundet med god helse.

- Det er likevel fortsatt interessant å finne ut hva det er i frukt og grønnsaker som har helsefremmende virkning. Kan det kanskje være at enkelte typer antioksidanter har viktige tilleggseffekter? Vi vet at mange av de stoffene som er antioksidanter, også kan ha andre funksjoner og påvirke andre prosesser i cellene. Noen vitaminer er både vitaminer og antioksidanter, sier Alexander.

Best ikke å overdrive?

Effekten av kondisjonstrening kan bli dårligere dersom man samtidig tar store doser vitamin C, som også er en antioksidant. Vitamintilskudd gjør at kroppen ”mister” økningen av frie radikaler og dermed den tilhørende stimuleringsmekanismen som er knyttet til dette, og som i neste omgang gir treningseffekt.

- Kroppen har selv en fantastisk reguleringsevne, blant annet til å produsere egne antioksidanter og stimulere ulike reparasjonsmekanismer. Det kan være at disse mekanismene ikke stimuleres like sterkt dersom vi overdoserer med antioksidanter, sier Alexander.

Kreftbeskyttende eller ikke?

På konferansene om miljø og helse i Oslo denne uka legges det blant annet fram forskning som viser at for høyt tilskudd av antioksidanter kan gjøre at kroppens egen evne til å vedlikeholde celler og vev kanskje blir dårligere. For eksempel skrur kroppen opp reparasjonsmekanismene dersom det blir skader på arvestoffet DNA.

Professor Andrew Collins, Universitetet i Oslo, minte i sitt foredrag om at dannelse av oksidative stoffer og frie radikaler også er nyttig.

- Flere studier viser at det tilskudd av antioksidanter til personer med økt sykdomsrisiko, har ingen effekt, sier Collins.

Colourbox.
Colourbox.
Antioksidanter har lenge vært diskutert som mulige kreftforebyggende stoffer. Mange studier viser at oksidative skader på arvestoffet DNA kommer før en kreftutvikling. Slike skader har man tenkt måtte være bra å forhindre – ved hjelp av antioksidanttilskudd. Men studier på røykere viser at verken betakaroten eller vitamin E – som er kjente antioksidanter – har noen beskyttende effekt.

– Det kan være at påvisning av DNA-skader først og fremst gir informasjon om at det har skjedd skader. Oksidative skader og dannelse av frie radikaler vil ikke nødvendigvis føre til kreftutvikling, fordi kroppens eget reparasjonssystem reparerer det hele eller sørger for at skadde celler dør, sier Collins.

Skadelig med for mye?

- Kan tilskudd av antioksidanter ha skadelig virkning?

- Et kosthold med høyt innhold av antioksidanter kan tenkes å undertrykke viktige signalveier. Derfor er det ennå mange ubesvarte spørsmål når det gjelder antioksidanter. Vi bør i alle fall vite hva vi gjør før vi begynner å bruke store doser tilskudd.

- Men frukt og grønnsaker er fortsatt sunt?

- Trolig er de det, sier Collins.