Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Nøtter er verstingene for voksne, egg og melk for barn

Publisert Oppdatert

Allergy to hazel nuts is a common allergic reaction.
Allergy to hazel nuts is a common allergic reaction.

Noen flere kvinner enn menn er registrert med alvorlige reaksjoner på mat. Kjønnsfordelingen er 60:40. To aldersgrupper, små barn og unge voksne, er overrepresenterte. Egg og melk gir oftest allergireaksjoner hos barn, mens det hos voksne er nøtter og peanøtter. Det er også mange voksne som reagerer på hvete og skalldyr, mens det er få som reagerer på fisk. Dette kommer fram i rapporten fra Matallergiregisterets første ti år.


Har du funnet en feil?

Web Matallergi forside.
Web Matallergi forside.

Pollenallergi ser ut til å ha blitt mer vanlig enn før. Det kan føre til flere kryssreaksjoner mot plantemat som frukt, rå grønnsaker, nøtter fra trær og peanøtter. Belgfruktene lupin og bukkhornskløver har blitt identifisert som to ”nye” allergener i matprodukter i Norge, og flere tilfeller av kontaminering og feil i produksjonen av mat har blitt avslørt.

Registeret hadde ved utgangen av 2010 mottatt 877 meldinger. For å øke kunnskapen om alvorlige allergiske reaksjoner på mat i Norge, for å sikre trygg mat for matallergikere og for å kunne gi relevant informasjon til helsemyndighetene, ble det i 2000 etablert et nasjonalt Matallergiregister.

Registeret, som bygger på et frivillig meldesystem for alvorlige reaksjoner på mat, er et permanent tiltak finansiert av helsemyndighetene.

Tilfeller av alvorlige reaksjoner på mat meldes inn av leger ved hjelp av et skjema på èn side. Fullblod/serumprøve av pasienten kan sendes med til analyse av spesifikke IgE antistoffer.

Matallergiregisteret er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet er ansvarlig for registerfunksjonen og den daglige driften.

Referanse

Nasjonalt register for alvorlige allergiske reaksjoner på mat 2000-2010
Ellen Namork og Martinus Løvik. ISBN-elektronisk: 978-82-8082-485-1