Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Kosmetikk bidrar til helseskadelige vitamin A-nivåer»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Kosmetikk bidrar til helseskadelige vitamin A-nivåer

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Nyhet

Vitaminer i kosmetikk:

Kosmetikk bidrar til helseskadelige vitamin A-nivåer

Publisert Oppdatert

Vitamin A er nyttig for mange funksjoner i kroppen. Men i for store doser kan vitaminet være skadelig. Vår viktigste kilde er mat, men i de senere årene har det kommet mange kosmetiske produkter som inneholder vitamin A på markedet. Dette øker vitamin A-inntaket hos mange – særlig hos voksne og 13-åringer. Resultatet kan bli alvorlig.

Vitamin A er nyttig for mange funksjoner i kroppen. Men i for store doser kan vitaminet være skadelig. Vår viktigste kilde er mat, men i de senere årene har det kommet mange kosmetiske produkter som inneholder vitamin A på markedet. Dette øker vitamin A-inntaket hos mange – særlig hos voksne og 13-åringer. Resultatet kan bli alvorlig.


Dette er konklusjonen etter at Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) nylig leverte en risikovurdering av vitamin A (retinol og retinylestere) i kosmetiske produkter. Arbeidet ble ledet av seniorforsker Ragna Bogen Hetland fra Folkehelseinstituttet.

- En god del nordmenn får i dag i seg for mye vitamin A. Bruk av kosmetiske produkter som inneholder vitamin A bidrar til dette. Opptak av vitamin A fra disse produkter kan øke dersom huden er svekket eller skadet. Dette gjelder spesielt for personer som har atopisk eksem (dermatitt) eller tørr hud og for små barn med irritert/sår hud i bleieområdet, sier Hetland.

- Vitamin A er nødvendig for mange fysiologiske funksjoner i kroppen, men for høyt akutt eller kronisk inntak kan medføre negative helseeffekter. De mest kritiske effektene for vitamin A-forgiftning er medfødte skader hos barn (for eksempel kløvd leppe, åpen gane og hjerteforstyrrelser). Hos voksne kan det ha effekter på beinbygningen - for eksempel benskjørhet, sier hun.

Dette er hovedpunktene i risikovurderingen:

 • Den viktigste kilden til eksponering for vitamin A i befolkningen er mat, etterfulgt av kosttilskudd og kosmetiske produkter.
 • Bruk av kosmetiske produkter som inneholder retinol og retinylestere vil øke den totale mengden av vitamin A i kroppen for alle aldersgrupper. Høyere konsentrasjoner av retinol og retinylestere i produktene vil gi en ytterligere økning av den totale eksponeringen for vitamin A.
 • Det er beregner at bidraget fra kosmetikk er størst hos 13-åringer og voksne. Grunnen er at disse aldersgruppene antas å benytte flere typer kosmetiske produkter med vitamin A.
 • Bidraget fra kosmetikk er av spesiell bekymring for kvinner i fertil alder, hvor for mye vitamin A før og under graviditet vil kunne øke risikoen for medfødte skader hos barnet.
 • For personer med økt risiko for redusert beintetthet, osteoporose og beinbrudd (spesielt kvinner etter menopausen), er det satt et lavere veiledende inntaksnivå (GL) av vitamin A enn for andre personer uten disse risikoene.
 • Beregningene i risikovurderingen viser at for rundt 10 % av voksne kvinner vil inntak av vitamin A fra mat og kosttilskudd alene føre til en overskridelse av GL. Bidraget fra bruk av kosmetikk kan øke denne andelen til rundt 75 %.
 • Det er ikke funnet informasjon som tyder på at langsiktig bruk av produkter som inneholder retinoider vil kunne føre til andre effekter i huden enn lokal irritasjon og rød hud (erytem).

Risikovurderingen er utarbeidet av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk på oppdrag fra Mattilsynet.

Fakta om vitamin A

 • Vitamin A består av en gruppe fettløselige forbindelser, inkludert retinylestere, retinol og retinal.
 • Hovedkildene fra kosten er animalske matvarer (kjøtt, lever, fet fisk, melk og melkeprodukter (som smør og margarin)) kosttilskudd og karotenoider fra frukt og grønnsaker.
 • Retinol og retinylestere er også mye brukt som ingredienser i kosmetiske produkter, for eksempel antirynkekremer, fuktighetskremer og solkremer, på grunn av sine gunstige effekter i huden.
 • Mengden av vitamin A-holdige ingredienser som er tillatt i produktene er regulert i den norske kosmetikkforskriften.
 • Norge er alene om å ha en slik regulering i EU