Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Kosmetikk bidrar til helseskadelige vitamin A-nivåer»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Kosmetikk bidrar til helseskadelige vitamin A-nivåer

Nyhet

Vitaminer i kosmetikk:

Kosmetikk bidrar til helseskadelige vitamin A-nivåer

Publisert Oppdatert

Vitamin A er nyttig for mange funksjoner i kroppen. Men i for store doser kan vitaminet være skadelig. Vår viktigste kilde er mat, men i de senere årene har det kommet mange kosmetiske produkter som inneholder vitamin A på markedet. Dette øker vitamin A-inntaket hos mange – særlig hos voksne og 13-åringer. Resultatet kan bli alvorlig.

Vitamin A er nyttig for mange funksjoner i kroppen. Men i for store doser kan vitaminet være skadelig. Vår viktigste kilde er mat, men i de senere årene har det kommet mange kosmetiske produkter som inneholder vitamin A på markedet. Dette øker vitamin A-inntaket hos mange – særlig hos voksne og 13-åringer. Resultatet kan bli alvorlig.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Dette er konklusjonen etter at Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) nylig leverte en risikovurdering av vitamin A (retinol og retinylestere) i kosmetiske produkter. Arbeidet ble ledet av seniorforsker Ragna Bogen Hetland fra Folkehelseinstituttet.

- En god del nordmenn får i dag i seg for mye vitamin A. Bruk av kosmetiske produkter som inneholder vitamin A bidrar til dette. Opptak av vitamin A fra disse produkter kan øke dersom huden er svekket eller skadet. Dette gjelder spesielt for personer som har atopisk eksem (dermatitt) eller tørr hud og for små barn med irritert/sår hud i bleieområdet, sier Hetland.

- Vitamin A er nødvendig for mange fysiologiske funksjoner i kroppen, men for høyt akutt eller kronisk inntak kan medføre negative helseeffekter. De mest kritiske effektene for vitamin A-forgiftning er medfødte skader hos barn (for eksempel kløvd leppe, åpen gane og hjerteforstyrrelser). Hos voksne kan det ha effekter på beinbygningen - for eksempel benskjørhet, sier hun.

Dette er hovedpunktene i risikovurderingen:

 • Den viktigste kilden til eksponering for vitamin A i befolkningen er mat, etterfulgt av kosttilskudd og kosmetiske produkter.
 • Bruk av kosmetiske produkter som inneholder retinol og retinylestere vil øke den totale mengden av vitamin A i kroppen for alle aldersgrupper. Høyere konsentrasjoner av retinol og retinylestere i produktene vil gi en ytterligere økning av den totale eksponeringen for vitamin A.
 • Det er beregner at bidraget fra kosmetikk er størst hos 13-åringer og voksne. Grunnen er at disse aldersgruppene antas å benytte flere typer kosmetiske produkter med vitamin A.
 • Bidraget fra kosmetikk er av spesiell bekymring for kvinner i fertil alder, hvor for mye vitamin A før og under graviditet vil kunne øke risikoen for medfødte skader hos barnet.
 • For personer med økt risiko for redusert beintetthet, osteoporose og beinbrudd (spesielt kvinner etter menopausen), er det satt et lavere veiledende inntaksnivå (GL) av vitamin A enn for andre personer uten disse risikoene.
 • Beregningene i risikovurderingen viser at for rundt 10 % av voksne kvinner vil inntak av vitamin A fra mat og kosttilskudd alene føre til en overskridelse av GL. Bidraget fra bruk av kosmetikk kan øke denne andelen til rundt 75 %.
 • Det er ikke funnet informasjon som tyder på at langsiktig bruk av produkter som inneholder retinoider vil kunne føre til andre effekter i huden enn lokal irritasjon og rød hud (erytem).

Risikovurderingen er utarbeidet av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk på oppdrag fra Mattilsynet.

Fakta om vitamin A

 • Vitamin A består av en gruppe fettløselige forbindelser, inkludert retinylestere, retinol og retinal.
 • Hovedkildene fra kosten er animalske matvarer (kjøtt, lever, fet fisk, melk og melkeprodukter (som smør og margarin)) kosttilskudd og karotenoider fra frukt og grønnsaker.
 • Retinol og retinylestere er også mye brukt som ingredienser i kosmetiske produkter, for eksempel antirynkekremer, fuktighetskremer og solkremer, på grunn av sine gunstige effekter i huden.
 • Mengden av vitamin A-holdige ingredienser som er tillatt i produktene er regulert i den norske kosmetikkforskriften.
 • Norge er alene om å ha en slik regulering i EU