Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Forskningsfunn

Overvektige barn har annerledes spisemønster enn normalvektige barn

Overvektige barn spiste oftere sunne matvarer som frukt, grønnsaker, fisk, grovbrød og poteter samt energireduserte matvarer som lettost og lettyoghurt sammenlignet med normalvektige barn. Dette kommer fram i en 2010 undersøkelse fra forskere ved Høgskolen i Telemark, Sykehuset Telemark og Folkehelseinstituttet.

Epler frukt.jpg
Undersøkelsen viste at:

  • Overvektige barn drakk oftere juice og kunstig søtet saft, mens normalvektige barn oftere drakk brus og spiste usunne matvarer og ferdigmat som hamburgere, pølser, kjeks, kjøpepizza og godteri
  • Resultatene tyder på at både foreldre og barn har økt oppmerksomhet på matvarevalg når barna er overvektige.
  • Undersøkelsen viste også at overvektige barn var mindre fysisk aktive og oftere hadde overvektige foreldre enn normalvektige barn.

- Det er positivt at foreldre og barn legger vekt på sunne matvarevalg. Men det er viktig å være klar over at også mengden sunne matvarer må tilpasses barnas aktivitetsnivå for å begrense videre vektøkning, sier forsker Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet.

- Overvekt hos barn er et økende problem som kan ha uheldige konsekvenser for barna både fysisk og psykisk. Det er mange medvirkende årsaker til overvekt og det er viktig at både foreldre og barn får god veiledning og støtte tidlig, mener Brantsæter.

Hvordan ble studien utført?

Undersøkelsen av spisevaner og overvekt omfatter 924 fjerdeklassinger i Telemark fylke. Nesten halvparten av alle fjerdeklassinger i Telemark fylke deltok da undersøkelsen ble gjennomført i 2007. Undersøkelsen fra 2007 er blitt fulgt opp med nye målinger og spørsmål i 2010, og det jobbes nå videre med resultatene fra den siste undersøkelsen.

Barnas spisevaner ble kartlagt ved å spørre om hvor ofte barnet hadde spist en rekke matvarer både til de enkelte måltidene og mellom måltidene. Dette har forskerne brukt til å finne spisemønstre som gjenspeiler hvilke matvarer ofte spises samtidig. Denne måten å undersøke kostholdet på, gir et mer helhetlig bilde av kosthold enn å undersøke inntaket av enkeltmatvarer hver for seg.

Helsesøstre ved skolene sørget for at barna ble veid og målt, mens foreldrene svarte på spørsmål som blant annet omfattet egen vekt, utdanning og yrke i tillegg til barnas spisevaner og aktivitetsnivå.

I analysene er det tatt hensyn andre faktorer av betydning for barnas spisemønster og vekt, det vil si foreldrenes utdanningsnivå, inntekt og arbeidssituasjon og om foreldrene selv var overvektige.

Referanse: IM Oellingrath, MV Svendsen, AL Brantsæter. "Eating patterns and overweight in 9- to 10-year-old children in Telemark County, Norway: a cross-sectional study." European Journal of Clinical Nutrition. 18. August 2010 [Epub ahead of print]