Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Nyhet

Stadig mer overskjenking

Flere undersøkelser fra SIRUS viser at det foregår mye overskjenking på utesteder i Norge. Studiene viser også at tendensen er økende. En ny SIRUS-rapport av Hege C. Lauritzen og Bergljot Baklien viser at 6 av 7 svært berusede personer får servert alkohol på utesteder i Bergen.

- Antall overskjenkinger i Bergen har økt fra 63 prosent i 2003 til 84 prosent i 2006. I Trondheim har vi funnet en økning fra 74 prosent i 2004 til 82 prosent i 2006, sier SIRUS-forsker Bergljot Baklien.

Studiene bygger på testkjøp på skjenkesteder i Bergen og Trondheim sentrum. I den nye studien ble det gjennomført testkjøp på 55 utesteder i Bergen sentrum i november 2006. Ved bruk av skuespillere som spilte svært beruset ble det testet om fulle gjester får servering og hva som skjer når gjestene bestiller.

Loven blir brutt i økende grad

- Våre funn viser at alkoholloven blir brutt i økende grad, sier Baklien.

- En mulig forklaring kan være at den uformelle aksepten av beruselse er så sterk i Norge. Ikke minst gjelder det de unge gjestene og ansatte på utestedene. Denne allmenne aksepten kan være mer avgjørende for om fulle gjester får servering enn lovens bestemmelser, sier Baklien.

Behov for opplæring

Forskerne konkluderer med at det fortsatt er behov for mer og bedre opplæring om overskjenking og dens konsekvenser for ansatte i skjenkenæringen. Men kursingen må følges av mer og bedre kontroller, og alkoholloven må faktisk håndheves.

Les SIRUS-rapport 5/2007: Overskjenking i Bergen

Dette er en nyhet fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.