Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Flere med alvorlig nedsatt immunforsvar bør ta 3. dose koronavaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Flere med alvorlig nedsatt immunforsvar bør ta 3. dose koronavaksine

Nyhet

Flere med alvorlig nedsatt immunforsvar bør ta 3. dose koronavaksine

Over 60 000 personer har så langt tatt tre doser koronavaksine, enten som 3. dose eller som oppfriskingsdose. Flere av de som tilhører sårbare grupper bør benytte seg av tilbudet for å sikre god beskyttelse.

Over 60 000 personer har så langt tatt tre doser koronavaksine, enten som 3. dose eller som oppfriskingsdose. Flere av de som tilhører sårbare grupper bør benytte seg av tilbudet for å sikre god beskyttelse.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– For hver uke nå ser vi stadig at flere av de med alvorlig nedsatt immunforsvar tar 3. dose, og det er veldig bra. Samtidig tror vi at en del enten ikke har fått med seg tilbudet eller ikke har hatt anledning til å ta tredje dose koronavaksine enda, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved FHI. 

Watle fremhever at de som nå får tilbud om en tredje dose koronavaksine er personer som er ekstra sårbare ved smitte og hvor en ekstra vaksinedose vil øke forutsetningene for at de får bedre beskyttelse. Det er derfor ekstra viktig at de vet om dette tilbudet. Vi oppfordrer de det gjelder til å kontakte kommunen eller fastlegen sin for å få tilbudet om 3. dose. 

Grunnen til anbefalingen er at denne pasientgruppen har dårligere respons på vaksiner sammenliknet med friske personer. Dette gjelder også for koronavaksinasjon. I tillegg har de også en høyere risiko for å bli alvorlig syke dersom de smittes med koronaviruset. Flere studier viser nå at enkelte av disse kan få en bedre immunrespons ved at de får en tredje vaksinedose.  

Hvem er i gruppen med alvorlig nedsatt immunforsvar?

Gruppe 1

 • Organtransplanterte
 • Benmargstransplanterte de siste 2 årene
 • Alvorlig og moderat medfødt immunsvikt
 • Alvorlig nyresvikt (stadium 5) eller i aktiv dialyse
 • Avansert eller ubehandlet hiv-infeksjon

Alle som har en diagnose i henhold til listen for gruppe 1 må vise dokumentasjon på dette, enten i form av vaksinebrev fra spesialisthelsetjenesten, journalnotat eller annen tilsvarende skriftlig dokumentasjon.

Gruppe 2

 • Pasienter med pågående betydelig immundempende behandling av annen årsak.
  • Pasienter som bruker immundempende medisiner som står på listen fra de fagmedisinske miljøene kan kontakte kommunen direkte. Det må kunne vises frem dokumentasjon på medisinbruk i form av vaksinebrev fra spesialisthelsetjenesten, journalnotat, resept/e-resept eller medikament-forpakning hvor pasientens navn fremgår.
 • Kreftpasienter med aktiv eller nylig gjennomgått immundempende behandling.
  • Disse må foreløpig ha vaksinebrev fra spesialisthelsetjenesten fordi det må gjøres en individuell vurdering for å få best effekt av vaksinen og unngå unødvendige bivirkninger.
 • Pasienter som av ansvarlig legespesialist anses å ha svært nedsatt immunforsvar og som ikke inngår i en av gruppene ovenfor.
  • Disse må ha eget vaksinebrev fra spesialisthelsetjenesten.

Forskjellen på 3. dose og en booster dose er:  

 • 3. dose er til de som ikke fikk god nok effekt etter de første to dosene. Eks. alvorlig immunsupprimerte.  
 • Boosterdose er til de som har hatt god effekt av to doser, men som trenger å friske opp beskyttelsen. Eks. 65 + og sykehjemsbeboere.  

Tidligere nyheter på fhi.no om tema: