Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

HPV-vaksinasjon bør fullføres med den vaksinen man startet med

Publisert


Både Gardasil og Cervarix er tilgjengelige i Norge for bruk i vaksinasjonsprogram, derfor kan jenter/kvinner fullføre HPV-vaksinasjonen med den vaksinen de startet med.


Begge produsentene anbefaler at man fullfører HPV-vaksinasjon med det vaksinepreparatet man startet med.

Hovedregelen er at Cervarix skal tilbys unge kvinner født 1991-1996, samt jenter som er ferdige på ungdomsskolen og tidligere har takket nei til HPV-vaksinasjon. Jenter/kvinner som har påbegynt HPV-vaksinasjon med Gardasil (som en del av barnevaksinasjons­programmet eller for egen regning) bør fortsette HPV-vaksinasjonen med Gardasil. Dersom vaksinasjonen er påbegynt før 1. oktober 2016 vil de få de resterende vaksinedosene gratis.

Gjennom barnevaksinasjons­programmet skal Gardasil som hovedregel tilbys. Dette gjelder jenter i 7. klasse, samt jenter i ungdomsskolen som tidligere har takket nei til eller har avbrutt HPV-vaksinasjon. Jenter i grunnskolealder som har påbegynt HPV-vaksinasjon med Cervarix (i utlandet) bør fortsette HPV-vaksinasjon med Cervarix, og får denne gratis.

Vaksinatører kan benytte programvaksine fra eget lager, eller rekvirere vaksine fra Folkehelse­instituttet. Det må i så fall spesifiseres på bestillingen at det gjelder jenter/kvinner som har påbegynt HPV-vaksinasjon med Cervarix (gjelder bestilling til barnevaksinasjons­programmet) eller med Gardasil (gjelder bestilling til det midlertidige HPV-vaksinasjonsprogrammet). Benytt helst det bestillings­skjemaet som gjelder for aktuelt program, og påfør avvikende vaksine for hånd på skjemaet.

  • Bestillingsskjema for vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet
  • Bestillingsskjema for HPV-vaksine til opphentingsprogrammet

Ved overgang til nettbutikk skriv kommentar om avvikende vaksine som melding i kommentarfeltet i kassen.

Cervarix har SYSVAK kode HPV02, mens Gardasil har SYSVAK kode HPV01.