Få varsel ved oppdateringer av «Rapport etter utbrudd på Kielfergen»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Rapport etter utbrudd på Kielfergen
Artikkel
Salmonella Paratyphi
Rapport etter utbrudd på Kielfergen
I begynnelsen av februar 2008 fikk Folkehelseinstituttet melding om flere tilfeller av Salmonella Paratyphi-infeksjon hos deltakeren på bussreise fra Orkanger - Kiel tur/retur. Etter hvert ble det sannsynliggjort at smitten hadde skjedd på ferjestrekningen mellom Oslo og Kiel. Totalt ti personer ble syke i utbruddet. Rapporten fra utbruddet er nå klar.
I begynnelsen av februar 2008 fikk Folkehelseinstituttet melding om flere tilfeller av Salmonella Paratyphi-infeksjon hos deltakeren på bussreise fra Orkanger - Kiel tur/retur. Etter hvert ble det sannsynliggjort at smitten hadde skjedd på ferjestrekningen mellom Oslo og Kiel. Totalt ti personer ble syke i utbruddet. Rapporten fra utbruddet er nå klar.
Nærmere analyser viste at infeksjonen var forårsaket av bakterien Salmonella Paratyphi variant Java, som gir typiske salmonellose-symptomer. Bakterien ble analysert på laboratoret på Folkehelseinstituttet, hvor det ble brukt en spesiell metode for genotyping (MLVA). Bakterier med samme MLVA-profil ble funnet hos syv av de syke.
I tillegg til de åtte syke som deltok på bussturen ble det påvist ytterligere to pasienter med infeksjon med samme bakterie. Disse hadde ikke deltatt på bussturen men hadde reist på ferjen mellom Oslo og Kiel i samme periode. Totalt ble altså 10 personer syke i dette utbruddet. Dette sannsynliggjorde at smitten hadde oppstått på fergen. I tillegg ble ett sekundærtilfelle påvist (ektefellen til en av dem som reiste på bussturen). To av de syke ble innlagt på sykehus.
Mattilsynet og Folkehelseinstituttet intervjuet deltakerne på turen og Mattilsynet foretok inspeksjoner på ferjen, og tok miljøprøver og matprøver for analyse av Salmonella. Disse prøvene var negative. Intervjuene viste økt risiko for å bli syk etter inntak av visse typer matvarer og ved å spise på visse spisesteder, men det lot seg ikke gjøre å identifisere ett bestemt spisested/matrett på Kielfergen som sannsynlig smittekilde.
Inspeksjon på båten viste at rutiner på kjøkkenet kunne forbedres, spesielt ved håndtering av egg og eggeprodukter fra land der Salmonella er vanligere enn i Norge.
Rapporten kan lastes ned. Rapport etter Salmonella på Kielfergen (pdf-format).