Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Denguefeber - om sykdommen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Denguefeber - om sykdommen

Artikkel

Denguefeber - om sykdommen

Denguefeber har de siste årene vært på frammarsj og er i dag den vanligste myggoverførte sykdom i verden. Beskyttelse mot myggbitt er det viktigste forebyggende tiltaket.

mygg
Ein slektning av culex-myggen som er bærar av vestnilvirus. Foto: Colourbox.com

Denguefeber har de siste årene vært på frammarsj og er i dag den vanligste myggoverførte sykdom i verden. Beskyttelse mot myggbitt er det viktigste forebyggende tiltaket.


Denguefeber forekommer i mer enn 100 tropiske og subtropiske land i alle verdensdeler.

Overføres med myggbitt

Sykdommen forårsakes av et virus som overføres ved myggbitt, hovedsakelig av arten Aedes aegypti. Denguefeber smitter ikke fra person til person. Sykdommen opptrer oftest i regntiden (mai til august). Det finnes ingen vaksine mot sykdommen. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det viktigste forebyggende tiltaket.

I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer dengueviruset primært om dagen. Myggen trives godt i urbane strøk slik at smitterisikoen også er til stede i storbyer.

Personer som reiser til områder med denguefeber, bør beskytte seg mot myggstikk ved påkledning (langermet skjorte, lange bukser og sokker) og bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel. Myggmidler bør benyttes også på dagtid og innsmøringen gjentas ved svetting.

Symptomer på denguefeber

Klassisk denguefeber viser seg klinisk som en influensaliknende tilstand med høy feber, frysninger, hodepine, lysskyhet, muskelsmerter, smerter bak øynene og hudutslett. Den akutte sykdommen varer sjelden mer enn én uke, men rekonvalesenstiden kan være lang. Symptomene kan være vanskelig å skille fra malaria, tyfoidfeber og andre akutte febersykdommer. Denguefeber kan i sjeldne tilfeller utvikle seg til dengue hemoragisk feber med blødninger og et alvorligere sykdomsbilde.

Reiseråd

Alle reisende til subtropiske og tropiske strøk, inkludert Sør- og Sørøst-Asia bør følge de ovennevnte råd for å unngå smitte og å søke lege ved tegn på sykdom.