Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Tilsetningsstoffer i mat»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tilsetningsstoffer i mat

Artikkel

Tilsetningsstoffer i mat

Tilsetningsstoffer er stoffer som vanligvis ikke inntas som et næringsmiddel i seg selv, men som tilføres næringsmiddelet på grunn av teknologiske behov ved fremstilling, bearbeiding, pakking, transport eller oppbevaring.

plastflaske, tilsetningsstoffer, brus, saft, drikke
Foto: Colourbox.com

Tilsetningsstoffer er stoffer som vanligvis ikke inntas som et næringsmiddel i seg selv, men som tilføres næringsmiddelet på grunn av teknologiske behov ved fremstilling, bearbeiding, pakking, transport eller oppbevaring.


Avhengig av hensikten med bruken deles tilsetningsstoffene inn i grupper, hvor de vanligste gruppene er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

For at et stoff skal kunne godkjennes som et tilsetningsstoff må det testes grundig for helseskadelig effekter. Bare tilsetningsstoffer som i bruk er vurdert å være trygge for forbruker, er tillatt.

For de fleste tilsetningsstoffer er det etablert et Akseptabelt daglig inntak (ADI). Dette er den mengden tilsetningsstoff  du kan få i deg hver dag, uten at det forårsaker en helseskade.

Det er i Norge tillatt å bruke ca 340 tilsetningsstoffer.

Tilsetningsstoffene kan enten ha et syntetisk eller naturlig opphav. Mange av tilsetningsstoffene forekommer naturlig, også i mat, f.eks. askorbinsyre (vitamin C), sitronsyre, bensosyre ol.

Se også: Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler (Lovdata)

Søtstoffer

En rekke ulike søtningsstoffer blir benyttet som erstatning for sukker. Noen er naturlige fordi de er utvunnet av planter og alger, noen er kunstige. Noen gir energi (kalorier), mens andre gir ubetydelig med energi.

Stevia er den dagligdagse betegnelsen både på planten Stevia rebaudiana bertoni og på tilsetningsstoffet steviolglykosid (E 960) som er et planteekstrakt. Stevia er 300 ganger søtere enn sukker.

Aromastoffer i mat

Aromaer tilsettes maten for å gi produktet en spesiell lukt eller smak. En aroma er definert som et aromastoff, aromapreparat, reaksjonsaroma, røykearomastoff, blandinger av disse innbyrdes eller med andre tilsetningsstoffer, oppløsningsmidler eller næringsmidler.

Aromaer skal kun brukes i eller på matvarer hvor Mattilsynet har godkjent slik bruk. En unionsliste ble etablert av EU 1. oktober 2012, og det er bare aromastoffer på denne listen som er lovlig å tilsette mat og drikke. De fleste aromastoffene (ca 2100)  kan tilsettes uten mengdebegrensning. For åtte aromastoffer, deriblant koffein, finnes det mengdebegrensninger på bruken.