Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Forskning på søvn og søvnvansker»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Forskning på søvn og søvnvansker

Artikkel

Forskning på søvn og søvnvansker

Folkehelseinstituttet bidrar med forskningen på søvn. I 2013 startet vi prosjektet ”Internettbasert behandling av insomni”. Hovedformålet med prosjektet er å undersøke effekten av en evidensbasert behandling mot insomni, kognitiv atferdsterapi, levert som et selvhjelpsprogram over internett.

illustrasjonsfoto av dame som sover
Illustrasjonsfoto: Colurbox.com

Folkehelseinstituttet bidrar med forskningen på søvn. I 2013 startet vi prosjektet ”Internettbasert behandling av insomni”. Hovedformålet med prosjektet er å undersøke effekten av en evidensbasert behandling mot insomni, kognitiv atferdsterapi, levert som et selvhjelpsprogram over internett.


Innhold på denne siden

Forskning

Forskningsprosjektet ”Internettbasert behandling av insomni” startet opp i 2013 og undersøker effekten av en evidensbasert behandling mot insomni, kognitiv atferdsterapi, levert som et selvhjelpsprogram over internett. Folkehelseinstituttet er også ledende på forskning innen kartlegging av forekomst, risikofaktorer og konsekvenser av flere søvnsykdommer, hos både barn, voksne og eldre.

Forskningsfunn

Nyeste forskningsfunn fra Folkehelseinstituttet om søvn og søvnvansker:

Både smerter og søvnvansker henger sammen med senere sykefravær og uføretrygd

Sammenhengen er enda sterkere for de som har smerter og vedvarende sovevansker (insomni) samtidig. Dette viser norske og finske data fra to store helseundersøkelser i Norge og Finland.

Ungdom med forsinket søvnfasesyndrom har mer skolefravær

Forsinket søvnfasesyndrom betyr at søvnfasen er forskjøvet til et senere tidspunkt. Man har vanskelig for å sovne om kvelden, men har ingen problemer med å opprettholde søvnen og kan sove til langt ut på dagen. Denne studien med over 10 220 ungdommer i alderen 16-18 år viser at flere jenter (3,7 %) enn gutter (2,7 %) har syndromet, men at gutter med syndromet har en høyere risiko for å skulke skolen.

Antall nordmenn med søvnvansker har økt de siste 10 årene

Forskere fra Folkehelseinstituttet har kartlagt prevalensen av insomni (vedvarende søvnvansker) i Norge fra 2000 til 2010-tallet og funnet ut at:

  • Prevalensen av insomni har økt fra 11,9 % til 15,5 %
  • Innsovningsvansker har økt fra 13,1 % til 15,2 %
  • Generell misnøye med søvn har økt fra 8,2 % til 13,6 %
  • Nedsatt dagtidsfunksjon p.g.a. søvnplager har økt fra 14,8 % til 18,8 %
  • Bruken av sovemedisiner har økt fra 6,9 % til 11,1 %

     ●    Sleep medicine (des. 2013) – les i det vitenskapelige tidsskriftet

Ungdom med søvnvansker har 4-5 ganger økt risiko for depresjon

Deprimerte ungdommer har kortere søvnlengde, samt betydelig lengre innsovningstid og mer våkentid om natten enn andre ungdommer. Dette viser en studie som ble utført i samarbeid med University of Berkelig, California.