Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om teknologien bak massecytometri-plattformen (CyTOF®) ved FHI»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Om teknologien bak massecytometri-plattformen (CyTOF®) ved FHI

Artikkel

Om teknologien bak massecytometri-plattformen(CyTOF®) ved FHI

FHIs plattform for massecytometri bruker høydimensjonal teknologi for analyse av enkeltceller. Metoden kan gi både bred og dyp informasjon i små volum av celler, og er spesielt egnet for å identifisere nye kombinasjoner av egenskaper på enkeltcellenivå.

Helios massecytometer
Foto: Folkehelseinstituttet.

FHIs plattform for massecytometri bruker høydimensjonal teknologi for analyse av enkeltceller. Metoden kan gi både bred og dyp informasjon i små volum av celler, og er spesielt egnet for å identifisere nye kombinasjoner av egenskaper på enkeltcellenivå.


Innhold på denne siden

For bedre å beskrive kompleksiteten i menneskets biologiske responser, kreves høydimensjonale teknologier. Disse bidrar til effektiv identifisering av mekanismer, biomarkører og etablere kausale sammenhenger, og kan bidra til å linke resultater fra avanserte in vitro-modeller og menneskelige kohortstudier.

CyTOF-analyse

FHIs plattform for enkeltcelle massecytometri bruker et Helios-instrument for CyTOF (Cytometry by Time Of Flight mass spectrometry) analyse. Ved bruk av metall-merkede antistoffer muliggjør denne teknologien samtidig påvisning av 40-50 markører per celle i en enkelt prøve, noe som resulterer i billioner av teoretiske markørkombinasjoner per enkeltcelle. Dette muliggjør detaljert klassifisering av undergrupper av celler og deres aktiveringsstatus, og samtidig påvisning av funksjonelle markører som intracellulære cytokiner, signalveier og proliferasjon. Et stort utvalg antistoffer (inkludert dine egne antistoffer) kan brukes, da merking av antistoffer med metaller enkelt kan utføres i laboratoriet.

Fordeler ved teknologien

Massecytometri-tilnærmingen er spesielt egnet til å identifisere nye kombinasjoner av egenskaper som lett blir oversett i tradisjonelle (supervised) analyser. En annen styrke er muligheten for å gjøre detaljert (immun) celleprofilering i små blodvolum eller i avanserte eksperimentelle in vitro-systemer.

Kombinert med non-supervised maskinlærings-algoritmer, er data fra massecytometri et kraftig verktøy for å utforske og undersøke cellesystemet ditt både bredt og i dybden, på enkeltcellenivå. Sammenlignet med flowcytometri tillater massecytometri bruken av et betydelig høyere antall markører, og dermed påvisning av høyere antall dimensjoner i prøver med lite volum, samt enklere design av antistoffpaneler på grunn av kraftig redusert utfordring med spektral overlapp. Sammenlignet med andre høydimensjonelle analyser utført som bulkanalyser av mange ulike celler (f.eks. genekspresjon og epigenetiske analyser), vil informasjonen på enkeltcellenivå gi mer «funksjonell» informasjon og en helt annen oppløsning og styrke.

FHI-plattformen kan tilby råd og støtte for ulike CyTOF®-applikasjoner, eksperimentell design og metodiske vurderinger, samt datainnsamling på det nylig ervervede Helios massecytometeret. Kompetanse innen biostatistiske analyser av høydimensjonale datasett er under etablering, inkludert en dedikert biostatistiker.

Kontaktinformasjon

Ta kontakt med oss ​​hvis du er interessert i å diskutere “single-cell proteomics” i cellekulturer in vitro, humane studier eller dyrestudier.

Du kan nå oss på