Få varsel ved oppdateringer av «Sosial ulikhet og covid-19»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Sosial ulikhet og covid-19
Artikkel
Sosial ulikhet og covid-19
Denne fagsatsingen gir kunnskap om betydningen av sosial ulikhet for smitte, sykdom og død av covid-19 i Norge.

Denne fagsatsingen gir kunnskap om betydningen av sosial ulikhet for smitte, sykdom og død av covid-19 i Norge.
Den sosiale fordelingen av smitte, sykdom og død forårsaket av covid-19 er viktig for forståelsen av pandemien og for lokale og sentrale myndigheters håndtering av utbrudd og vaksinasjon. Detaljerte analyser som avdekker hvorvidt covid-19 rammer noen sosioøkonomiske grupper hardere enn andre, kan bidra til å identifisere viktige målgrupper for tiltak, både i og utenfor helsetjenesten. Kunnskap om betydningen av sosioøkonomiske forhold kan også gjøre det mulig å skreddersy tiltak i håndteringen av pandemien.
Om fagsatsingen
Denne fagsatsingen har gitt kunnskap om betydningen av sosial ulikhet for smitte, sykdom og død av covid-19 i Norge. Ved bruk av registerdata, har fagsatsingen kartlagt hvilke sosioøkonomiske grupper som er under- eller overrepresentert med bekreftet covid-19-smitte, innleggelse og død i Norge. Dataene har også blitt brukt til å forstå betydningen av kjønn, alder, landbakgrunn, bosted, økonomisk situasjon, inntekt, utdanningsbakgrunn, yrke og yrkesdeltakelse. Fagsatsingen har fulgt forskningen på dette feltet internasjonalt og har løpende vurdert i hvilken grad funnene er relevante for Norge.
Satsingen vil jevnlig levere faktaark og presentasjoner som kan brukes som grunnlag i beslutningsorganer, og for å gi kommuneleger informasjon om sårbare grupper som er spesielt utsatt i deres kommuner. Vi vil også publisere viktige funn i rapporter og vitenskapelige artikler.
Datakilder
Den primære datakilden for fagsatsingen vil være Beredskapsregisteret for covid-19 (Beredt C19), som får inn daglige data fra Norsk pasientregister (NPR), Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og Norsk intensiv- og pandemiregister (NiPAR). Dette registeret er nylig supplert med informasjon om sysselsetting, arbeidssted og yrke fra arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret) som inkluderer yrkesinformasjon. Videre får registeret bostedskommune og fødeland på alle innbyggere, og etter hvert vil det også komme inn informasjon om testaktivitet, vaksinering og allmennlegekontakt. Det er forventet at sosioøkonomiske individdata kan innlemmes i registeret.
Fagsatsingen vil også samarbeide med andre prosjekter ved instituttet der det er naturlig, særlig knyttet til korona og medisinske risikogrupper. Disse prosjektene arbeider med å sette opp mer spissede datakilder som, CoronaPreg og CoronaReg, og når disse er tilgjengelige vil også de bli benyttet for å svare på noen av problemstillinger angitt her.
Hovedleveranser i 2020–2021
- Statistikk på andel testet, positiv testprosent, smitte, innleggelser, respirator og død etter fødeland har blitt formidlet til blant annet Statsministerens kontor, Helse- og omsorgsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Helsedirektoratet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Oslo kommune, A-hus, innvandrerorganisasjoner og frivillige organisasjoner.
- Leveranser av statistikk til FHIs risikovurderinger.
- Forskningsartikkel om korrelasjonen mellom sosioøkonomiske faktorer og covid-19 blant innvandrere i Norge.
- Forskningsartikkel om smitte, innleggelse og død blant innvandrere i Norge.
- En rekke FHI-rapporter om covid-19 blant innvandrere i Norge, vurdering av tiltak og erfaringer fra felt.
- FHI-rapport om covid-19 i Oslo etter fødeland.
- FHI-rapport om covid-19 i Bergen etter fødeland.
- FHI-rapport om holdninger til vaksine og etterlevelse av råd blant innvandrere.
- En rekke notater med statistikk om covid-19 etter fødeland.
- 3 debattinnlegg i Aftenposten, 1 debattinnlegg i Morgenbladet, 1 kronikk på forskning.no og 1 kronikk i VG om covid-19 blant innvandrere.
Har du spørsmål?
Kontakt Thor Indseth