Få varsel ved oppdateringer av «Levende kunnskapsoversikter»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Levende kunnskapsoversikter
Artikkel
Levende kunnskapsoversikter
Denne fagsatsingen har bidratt til en kunnskapsbasert håndtering av covid-19 ved å utvikle og holde oppdatert en eller flere levende kunnskapsoversikter.
Denne fagsatsingen har bidratt til en kunnskapsbasert håndtering av covid-19 ved å utvikle og holde oppdatert en eller flere levende kunnskapsoversikter.
Oppsummering av kunnskap er viktig for å utforme kunnskapsbaserte tiltak, råd og veiledere i responsen på covid-19 pandemien. Nye enkeltstudier om covid-19 publiseres i stort omfang, og det er krevende å holde seg oppdatert på hva som finnes av relevant kunnskap. I tillegg har publiserte studier varierende kvalitet og resultatene er tidvis sprikende. Det har derfor vært et behov for oversikter som skiller mellom sikker og mer usikker kunnskap.
Kunnskapsoversikter kan være nyttig for ulike typer spørsmål, som effekt av behandling, positive og negative effekter av smitteverntiltak, diagnostisk nøyaktighet og prognose. Når forskning publiseres i raskt tempo risikerer vi at tradisjonelle kunnskapsoversikter blir raskt utdatert – iblant allerede ved publiseringstidspunktet.
Om fagsatsingen
Satsingens hovedmål var å levere levende kunnskapsoversikter som er viktige for politikkutforming, retningslinjer eller veiledere i responsen på covid-19. Levende kunnskapsoversikter ble laget etter samme mal som tradisjonelle oversikter, men ble oppdatert raskt når det kom ny og viktig forskning.
Det har vist seg vanskelig å lage reelt levende oversikter, blant annet fordi mange inkluderte studier byttes ut per oppdatering i en tidlig fase. De studiene som inkluderes helt i oppstarten (i starten av f.eks. en helsekrise) når ikke nødvendigvis opp når det er kommet mer litteratur av høyere kvalitet. Dermed er det lite arbeidsbesparende at oversikten er gjort tidligere, og en ny gjennomgang blir ikke oppdatering, men en helt ny oversikt.
Fagsatsingen har likevel bidratt til en kunnskapsbasert håndtering av covid-19 ved å utvikle relevante problemstillinger for levende kunnskapsoversikter, samt lage og oppdatere oversikter om flere sentrale tema som risikofaktorer, pandemiens konsekvenser for barn og unge og senfølger etter covid-19.
Hovedleveranser 2020-2021
- Utvikling av relevante problemstillinger for levende kunnskapsoversikter gjennom grundig behovsvurdering og involvering av brukere ved FHI og eksternt.
- Oppdatert hurtigoversikter over langvarige symptomer etter covid-19, foreløpig to oversikter.
- Oppdatert hurtigoversikter over risikofaktorer for sykehusinnleggelse, alvorlig sykdom og død, foreløpig fire oversikter.
- Oppdaterte hurtigoversikter over konsekvenser av Covid-19 pandemien for barn og unges liv og psykiske helse, foreløpig to oversikter.
Har du spørsmål?
Kontakt Kjetil Brurberg