Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nyhetsbrev fra Tvillingstudien»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nyhetsbrev fra Tvillingstudien

Artikkel

Nyhetsbrev fra Tvillingstudien

Vi vil gjerne holde kontakten med deltakerne i Tvillingstudien. En måte for oss å gjøre dette på, er gjennom Nyhetsbrevet. I Nyhetsbrevet vil vi presentere forskningsresultater, nye prosjekter og annen relevant informasjon. Nyhetsbrevet har foreløpig kommet ut tre ganger. Av økonomiske årsaker sendes framtidige utgaver ut elektronisk.

Vi vil gjerne holde kontakten med deltakerne i Tvillingstudien. En måte for oss å gjøre dette på, er gjennom Nyhetsbrevet. I Nyhetsbrevet vil vi presentere forskningsresultater, nye prosjekter og annen relevant informasjon. Nyhetsbrevet har foreløpig kommet ut tre ganger. Av økonomiske årsaker sendes framtidige utgaver ut elektronisk.


Nyhetsbrev 2014

Sykefravær og uføretrygd

Sykefraværet i Norge er høyt, og det har særlig økt blant unge arbeidstakere. Sykefravær og uføretrygd går igjen i familier. Er det slik at barn «lærer av» foreldrene sine, eller er det andre og mer biologiske årsaker til at familiemedlemmer likner hverandre – også når det gjelder hvor mye vi er borte fra jobben?

Kreftsykdommer

Hva kan tvillingstudier fortelle oss om kreft og kreftoverlevelse? Nasjonalt tvillingregister samarbeider med tilsvarende helseundersøkelser i de andre nordiske landene, som har data fra mer enn 300 000 tvillinger tilsammen.

Sosiale forhold og helse

Mennesker er «sosiale dyr», og vårt sosiale liv har stor betydning for helsen livet gjennom. For eksempel har positive sosiale opplevelser sammenheng med positiv utvikling hos barn, lavere risiko for sykdom og uførhet og ikke minst høyere forventet levealder.

Søstrenes veddemål

Selv om de ser veldig like ut, var ikke søstrene Edith og Camilla Ek Sørensen (30) sikre på om de var en- eller toeggede tvillinger. De inngikk et veddemål, og spenningen var stor da nyheten ble avslørt.

Nyhetsbrev 2008

Gener og miljø - begge har betydning

Gener har betydning for psykdomsrisiko, søvnkvalitet, opplevelse av lykke og missnøye, og for personlighetstrekk. Men gener er ikke alt - også miljøfaktorer er viktige. I Nyhetsbrevet presenterer vi et lite utvalg av forskningsresultater.

Like gener - ulike sykdommer. Hvorfor er det slik?

Eneggede tvillinger har like gener, men ofte får bare den ene tvillingen en sykdom, mens den andre ikke rammes. Hvorfor? Dette ønsker epigenetikk-forskningen å gi svar på.

800 000 tvillinger gir unik informasjon om genene våre.

For aller første gang har den norske Tvillingundersøkelsen bidratt i forskning på hvilke spesifikke gener som har betydning for alvorlige og komplekse sykdommer. Rundt 800 000 tvillinger fra åtte land har bidratt med data til prosjektet GenomEUtwin.

Har deltatt i alle tvillingstudiene til Folkehelsa

Tvillingene Anne og Kristin Slåtten (38) har deltatt i alle tvillingundersøkelsene ved Folkehelseinstituttet. Da de ble født sa jordmoren at de var toeggede, og de vokste opp som det. Først en DNA-test for et par år siden ved Folkehelseinstituttet bekreftet det de egentlig hadde skjønt; at de er eneggede tvillinger.

Nyhetsbrev 2001

Tvillinger er magiske

Jane Throndsen og Kristin Rosenløw Eeg (31) er eneggede tvillinger og har alltid vært veldig nære venner. De har aldri kledd seg likt, men har fulgt hverandre i samme klasse og samme vennekrets gjennom hele oppveksten på Kongsberg. Begge er journalister, og fant seg skrivende partnere omtrent på likt. De dro på bryllupsreise sammen og fikk sitt første barn med 23 timers mellomrom.

Hvorfor tvillingstudier og DNA-tester?

Tvillingundersøkelser gjøres for å finne ut hvorfor folk er forskjellige – om det skyldes arv eller miljø.

Mange muligheter med tvillingforskning

Tvillingene som deltar i studien gjør en uvurderlig innsats for forskningen. I nyhetsbrevet kan du lese om aktuelle studier på materiale fra undersøkelsen.

Nordisk samarbeid

Norden er verdensberømt for sine tvillingregistre. Finland, Sverige og Danmark har egne tvillingregistre, og Norge samarbeider tett med sine nordiske naboer.

Tvillinger på tur

Tre deltakere i Tvillingundersøkelsen vant reiser for ti tusen kroner. Vi spurte hvor de dro.