Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Sykdomsbyrden i Norge i 2016»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Sykdomsbyrden i Norge i 2016

Artikkel

Sykdomsbyrden i Norge i 2016

Ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft, kronisk obstruktiv lungesykdom og demens var viktige årsaker til tapte leveår hos begge kjønn i Norge i 2016.

Kolspasient
Infeksjoner kan utløse alvorlige forverringer hos de som er verst rammet av kols. Colourbox.com

Ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft, kronisk obstruktiv lungesykdom og demens var viktige årsaker til tapte leveår hos begge kjønn i Norge i 2016.


Forskere ved Senter for sykdomsbyrde i Folkehelseinstituttet har fått publisert artikkelen "Sykdomsbyrden i Norge i 2016" i Tidskrift for Den norske legeforening. I artikkelen beskriver de den totale sykdomsbyrden i Norge i 2016, utviklingen de siste ti årene og kjønnsforskjeller når det gjelder sykdomsbyrde.

Forskerne brukte resultater fra det globale sykdomsbyrdeprosjektet Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (GBD), som kvantifiserer ikke-dødelig helsetap slik at det kan måles på samme skala som dødelighet i form av tapte leveår.

I artikkelen går det blant annet fram at sykdomsbyrden (i aldersjusterte rater) de siste ti årene har sunket for mange tilstander som medfører tapte leveår, men ikke for tilstander som gir ikke-dødelig helsetap (sykelighet).

Artikkelen kan leses i sin helhet i Tidsskriftet.