Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Over 100 MoBa kvinner har blitt undersøkt på fertilitetsklinikk»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Over 100 MoBa kvinner har blitt undersøkt på fertilitetsklinikk

Nyhet

Over 100 MoBa-kvinner er undersøkt på fertilitetsklinikk

Over 100 MoBa-kvinner er undersøkt på fertilitetsklinikk

Senter for fruktbarhet og helse ønsker å bruke de innsamlede dataene til å finne ut hva som påvirker fruktbarheten til unge kvinner

jente, prevensjonsmidler,
Illustrasjon: Racecar.

Senter for fruktbarhet og helse ønsker å bruke de innsamlede dataene til å finne ut hva som påvirker fruktbarheten til unge kvinner


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Norske kvinner føder færre barn enn før. Skyldes det at kvinner i dag har vanskeligere for å bli gravide eller at vi ønsker færre barn nå enn tidligere?

Gjennom kliniske undersøkelser kombinert med spørreskjemadata kan vi finne ut mer om fruktbarhet; hva som påvirker den og hvordan den henger sammen med helsen ellers. Henger mor og datters fruktbarhet sammen, og påvirker kosthold eller miljøgifter i fosterlivet kvinners fruktbarhet som voksne?

MoBas pågående innsamling kan bidra til å svare på disse spørsmålene. Vi vil i årene fremover sende utvalgte MoBa-deltakere i alderen 18–24 år invitasjoner til å bli med på en undersøkelse.

Måler biologisk alder, tar blodprøver og måler og teller eggposer

Hittil har over 100 kvinner vært innom de to klinikkene som er involvert i prosjektet: Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim og Sykehuset Telemark avd. Porsgrunn.

3 damer som sitter på en undersøkelsesbenk, foto
Sykepleier Bianca til venstre, deltaker Kari i midten og gynekolog Mari til høyre.

På klinikken i Telemark er det Mari Warp og Bianca Nymo som tar imot kvinnene. Mari er gynekolog og Bianca er studiesykepleier. Mari forklarer at undersøkelsen starter med å måle høyde, vekt, fettprosent i bukhulen og muskelmasse – dette er viktig for å kartlegge helsestatus og det kan gi et grunnlag for å beregne deltakerne sin metabolske alder.

– Det synes jo ofte deltakerne er litt gøy. Vi har en vekt som måler hvordan kroppen din er satt sammen med tanke på blant annet skjelett, muskler og fett. Dette er en type vekt som ofte treningssentre og lignende tilbyr.

Deltakerne må også ta en del blodprøver hvor nivåer av blant annet sukker, kolesterol og østrogen blir målt. Deler av prøvene blir faktisk samme dag sendt med ekspressfly til Trondheim, slik at de er ferske og klare for å bli analysert i laboratoriet allerede samme kveld. Resten av prøvene blir fryst ned og sendt til FHIs Biobank en gang i uken.

Etter de første undersøkelsene får deltakerne frokost.

– De må jo møte fastende til denne undersøkelsen, så de fleste setter pris på litt påfyll når første del av undersøkelsen er gjennomført.  

Mens de spiser får de en Ipad for å svare på mange ulike spørsmål om alt fra når de fikk sin første menstruasjon og om de vanligvis opplever menstruasjonssmerter til når de ideelt sett ønsker seg barn.  

Så tar Mari og Bianca EKG, blodtrykk og til slutt en gynekologisk undersøkelse av deltakerne. Det blir brukt ultralyd til å undersøke blant annet livmorens lengde, bredde og høyde. De sjekker også eggstokkene og teller eggposer.

– Vi forklarer og viser alt vi ser til deltakerne. Mange synes det er gøy å bli guidet rundt i sitt eget underliv, smiler Mari.

Får oppfølging hvis noe er unormalt

Undersøkelsen er ikke en screening i tradisjonell forstand, men hvis man finner noe unormalt eller oppdager noe som krever videre oppfølging, så får deltakerne beskjed om hva de bør gjøre videre.

– Finner vi få noe som bør undersøkes videre henviser vi videre og sørger for at de får oppfølging. Man kan selvfølgelig også si ifra hvis man ikke vil vite så mye, fortsetter Warp.

Om undersøkelsen

Kvinner i alderen 18-24 år som deltar i MoBa vil i perioden 2022-2027 motta invitasjon til å være med på en undersøkelse om unge kvinners fruktbarhet. Vi ønsker å finne ut mer om hva som påvirker fruktbarhet og hvordan dette henger sammen med helse ellers.

Deltakelse innebærer ett oppmøte ved klinikk for gjennomføring av den kliniske undersøkelsen. Du må ha fått en invitasjon fra oss for å kunne delta. For å delta samtykker du via lenken vi sender deltakerne på SMS. Klinikken du har valgt vil da kontakte deg for å avtale tidspunkt for undersøkelse.

Som en kompensasjon for reiseutgifter og tiden man må sette av får deltakerne et gavekort på 2000 kroner

For å kunne undersøke fertilitetspotensialet til deltakerne, kan de ikke stå på hormonell prevensjon. Har deltakerne spiral eller p-stav som må fjernes i forkant av undersøkelsen, kan dette gjøres gratis ved en av de to klinikkene, eller hos andre på egen bekostning. Etter gjennomført undersøkelse får deltakerne tilbud om å få satt inn ny prevensjon kostnadsfritt ved klinikken.

Les mer om prosjektet