Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Trafikkstøy, insomni og risikofaktorer for sykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Trafikkstøy, insomni og risikofaktorer for sykdom

Prosjekt

Trafikkstøy, insomni og risikofaktorer for sykdom - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Studien skal kartlegge virkninger av trafikkstøy og luftforurensning på risiko for søvnforstyrrelser, hjerte- og karsykdom, magesår, lungesykdommer og stoffskiftesykdommer.


Sammendrag

Studien skal kartlegge virkninger av trafikkstøy og luftforurensning på risiko for søvnforstyrrelser, hjerte- og karsykdom, magesår, lungesykdommer og stoffskiftesykdommer. Det foreligger en utførlig protokoll som beskriver bakgrunn for studien og studiens hypoteser. Det skal benyttes data fra allerede gjennomførte studier på voksne menn og kvinner; HUBRO fra 2000-2001 (N=18 770) og HELMILO fra 2009 (N=13 000). De som deltok i HUBRO ble invitert til å delta i HELMILO. HUBRO inneholder støyeksponeringsdata og helseopplysninger, mens HELMILO ble designet for å forske på helseeffekter av støypåvirkning. Studiene er tidligere godkjent av REK og har følgende referanser: REK S-08463a HUBRO S-08347a og HELMILO Saksnummer 2008/10460. Det foreligger konsesjoner fra Datatilsynet for forskningsdatafilene og tidligere koblinger. Det søkes nå om å gjennomføre kobling av data fra HUBRO og HELMILO til reseptregisteret og til Norsk pasientregister for å kunne inkludere objektive helsemål som utfallsvariabler.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Gunn Marit Aasvang, Folkehelseinstituttet

Start

01.05.2011

Slutt

31.12.2017

Status

Avsluttet

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Gunn Marit Aasvang