VisMeg: Hvordan kommunisere medisinske registerdata til innbyggere på en forståelig måte?
Prosjekt
|Oppdatert
Målet i VisMeg er å utvikle digitale tjenester til deltakere i screeningsprogrammet og helsepersonell som er involvert.
Sammendrag
Livmorhalskreft kan forebygges ved at kvinner rutinemessig tar celleprøve fra livmorhalsen. Målet i VisMeg er å utvikle digitale tjenester til deltakere i screeningsprogrammet og helsepersonell som er involvert. Den medisinske utviklingen fører stadig til endringer i prøvetyper og screeningintervaller. Dette gjør at deltakere, men også leger, kan bli usikre på hva prøvesvarene betyr og hvordan unormale prøver skal følges opp.
Kreftregisterets rutiner for utlevering av data er i dag manuelle og tidkrevende prosesser. Både deltakere og helsepersonell forventer enkle digitale løsninger for innsyn i prøvesvar og prøvehistorikk. Men registerdata er ikke umiddelbart forståelige for deltakere, og kan utløse unødvendig bekymring. Den største forskningsutfordringen er å presentere registerdata og prøvehistorikk til ulike brukergrupper på en presis og forståelig måte.
Prosjektet skal utvikle modeller, metoder, verktøy og prototyper for å gjøre dette mulig. Ved å tilby beslutningsstøtte skal det bli enklere å ta prøver ved riktige intervaller. Videre skal screeningdeltakerne få innsyn i hvordan deres helsedata lagres, hvem som har tilgang, og hvordan informasjonen sikres. Dette håper forskerne vil stimulere til økt tillit og dermed økt deling av helsedata og at registerdataene utnyttes mer effektivt til beste både for den enkelte kvinne og for helsetjenesten.
VisMeg er et samarbeid mellom Kreftregisteret, SINTEF Digital og Kreftforeningen. SINTEF bidrar med spisskompetanse på modeller, visuelle språk og brukersentrert utvikling. Kreftforeningen vil bidra til innsiktsarbeid og evaluering gjennom sitt omfattende nettverk og brukerpaneler.
Prosjektet vil bidra til redusert tids- og ressursbruk hos Kreftregisteret rundt utlevering av data. En optimal screeningdeltakelse vil også lede til mer effektiv ressursutnyttelse i helsevesenet og gagne folkehelsen. Prosjektresultater vil gjøres offentlig tilgjengelig slik at flere kan benytte resultatene.
Prosjektleder
Volker Hoffmann, SINTEF Digital, SINTEF AS
Prosjektdeltakere
Jiaxin Li, SINTEF Digital, SINTEF AS
Sandra Klonteig, SINTEF Digital, SINTEF AS
Ragnhild Halvorsrud, SINTEF Digital, SINTEF AS
Start
01.10.2021
Slutt
30.09.2025
Status
Pågående
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet