Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Risikofaktorer for tuberkulose og målretting av forebyggende behandling - en registerbasert prospektiv kohortstudie»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Risikofaktorer for tuberkulose og målretting av forebyggende behandling - en registerbasert prospektiv kohortstudie

Prosjekt

Risikofaktorer for tuberkulose og målretting av forebyggende behandling - en registerbasert prospektiv kohortstudie - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Formålet med studien er å kartlegge forekomsten av risikofaktorer blant personer som er screenet eller meldt til Tuberkuloseregisteret, og vurdere betydningen av disse risikofaktorene.


Sammendrag

Målrettet screening og forebyggende behandling av latent tuberkulose er anbefalt både globalt og nasjonalt og er viktig for å redusere forekomsten av tuberkulose. Latent tuberkulose er vanlig og risikoen for å bli syk etter smitte varierer mye mellom mennesker. For å unngå å behandle et stort antall personer for å forebygge ett tilfelle med tuberkulose, og unngå bivirkninger, anbefales forebyggende behandling i dag i første rekke til personer med særlig høy risiko for å bli syk. Bruk av forebyggende behandling øker i Norge. Vi mangler imidlertid kunnskap om forekomsten av risikofaktorer blant dem som testes, om bruk av forebyggende behandling er tilstrekkelig målrettet mot grupper med høyest risiko, og i hvor stor grad risikofaktorene påvirker insidensen av tuberkulose. Formålet med studien er å kartlegge forekomsten av risikofaktorer blant personer som er screenet eller som er meldt til Tuberkuloseregisteret, og vurdere betydningen av disse risikofaktorene i en norsk kontekst.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Brita Askeland Winje, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Einar Heldal, Folkehelseinstituttet
Anne Torunn Mengshoel, Folkehelseinstituttet
Fredrik Oftung, Folkehelseinstituttet
Trude Margrete Arnesen, Folkehelseinstituttet
Richard Aubrey White, Folkehelseinstituttet

Start

01.07.2014

Slutt

01.07.2021

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Brita Askeland Winje