Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Prenatal eksponering for miljøgifter og nevroutviklingsforstyrrelser og kognitiv fungering hos barnet (NeuroTox)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Prenatal eksponering for miljøgifter og nevroutviklingsforstyrrelser og kognitiv fungering hos barnet (NeuroTox)

Prosjekt

Prenatal eksponering for miljøgifter og nevroutviklingsforstyrrelser og kognitiv fungering hos barnet (NeuroTox) - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Får barna våre skader av miljøgifter? Hvordan påvirker miljøgifter barna våre? Det skal forskerne i studien NeuroTox finne ut av.


Sammendrag

Får barna våre skader av miljøgifter?

Hvordan påvirker miljøgifter barna våre? Det skal forskerne i studien NeuroTox finne ut av. – Det handler om den mest sårbare fasen i våre liv – fosterutviklingen – og hva vi får i oss av ulike fremmedstoffer gjennom mat, drikkevann, luft, og produkter vi bruker i hverdagen, noe folk flest er opptatt av, sier forsker Gro Dehli Villanger.

Hjerneutvikling

- Miljøgifter er noe vi eksponeres for i det daglige liv. Og det er mange av dem. De kan ha effekt på tidlig hjerneutvikling. Stoffene kan virke sammen, og gi ulike effekter hos barnet som påvirker atferd, kognitive funksjoner, og øke risiko for nevroutviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme eller nevrologiske sykdommer som cerebral parese og epilepsi hos barn, sier forsker Gro Dehli Villanger.

- Vet vi allerede i dag at miljøgifter kan føre til ADHD og autisme?

- Vi vet at miljøgifter kan være en medvirkende faktor, sammen med genetisk disponering og andre faktorer under svangerskapet, sier Villanger.

Plastinnpakning og stekepanner

Det er spesielt tungmetaller og perfluoralkyler, som finnes i alt fra plastinnpakningen til matvarer til klær og teflonpanner, som forskerne er på jakt etter. Frem mot 2020 skal de blant annet studere biologisk prøvemateriale som blodprøver fra Mor og barn-undersøkelsen (MoBa), og koble informasjon herfra til data fra Norsk pasientregister (NPR) for å finne spor etter diagnoser som CP, autisme, epilepsi og ADHD.

- I tillegg er vi så vidt jeg vet den første MoBa-studien som samarbeider med og kobler til data fra nyfødtscreeningen for å se på thyroidhormon-status hos nyfødte i våre studiepopulasjoner. Thyroidhormoner, eller stoffskiftehormoner, er essensielle for en normal hjerneutvikling hos fosteret, men disse miljøgiftene kan forstyrre denne balansen, sier Gro Dehli Villanger.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Heidi Aase, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Guido Philipp Emmanuel Biele, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
Pål Suren, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
Gro Dehli Villanger, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
Kjell Vegard Fjeldheim Weyde, Avdeling for luft og støy, Folkehelseinstituttet
Thea Steen Skogheim, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet

Start

01.01.2017

Slutt

31.12.2021

Status

Pågående

Finansiering

NFR

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Tilknyttet studie

NeuroTox-studien

Prosjektleder

Heidi Aase


Tilknyttede prosjekter