Levekår og helse blant innvandrere i Norge
Prosjekt
|Oppdatert
Innvandrere utgjør nå 14% av befolkningen og flere studier viser at de har dårligere fysisk og psykisk helse enn den øvrige befolkningen.
Sammendrag
Innvandrere utgjør nå 14% av befolkningen og flere studier viser at de har dårligere fysisk og psykisk helse enn den øvrige befolkningen. Innvandrere er imidlertid en heterogen befolkningsgruppe. Vi vet at det er store variasjoner i helse etter blant annet kjønn, alder, landbakgrunn, botid og utdanning. Det er også store ulikheter i levekår. Kunnskapen om innvandreres helse og faktorer som påvirker denne er stor grad basert på data som er mer enn 10 år gamle. Hvilke grupper som utgjør de største innvandrergruppene i Norge har endret seg betraktelig siden disse dataene ble samlet inn. Det betyr at mye av kunnskapen vi har er utdatert. Det er derfor et stort behov for studier basert på nye data om risiko og beskyttelsesfaktorer for fysiske og psykiske helseplager blant innvandrere.
Sosial integrasjon er sentral i innvandringspolitikken, og det er antatt at det har en positiv effekt på den enkeltes helse. Det er få norske studier som har undersøkt dette blant voksne. En studie fant at sosial integrasjon er forbundet med bedre psykisk helse blant innvandrermenn, men ikke blant innvandrerkvinner. Forfatterne mente motstridende verdier mellom kjønnsroller i de ulike kulturene kan skape stress for noen kvinner. Denne studien bruker data fra 2001 og ser kun på forskjeller mellom innvandrere fra vestlig og ikke vestlig land; ikke på landbakgrunn. Det er dessuten flere måte å måle integrasjon. Ulike mål kan relateres til helse, og ulike helseproblemer/atferd på ulike måter. Andre studier viser at opplevd diskriminering og sosial isolasjon er viktig faktorer når det gjelder psykiske helse blant innvandrere, men vi vet lite om hvordan dette forholder seg til andre helseplager.
Dataene i dette prosjektet er samlet inn i forbindelse med SSBs levekårsundersøkelse blant innvandrere fra 2016. De representerer en unik mulighet til å få oppdatert og økt kunnskap om innvandreres helse. Formålet med prosjektet er å utforske helseforskjeller blant innvandrere og å identifisere risikofaktorer for ulike helseproblemer. Vi vil undersøke hvordan levekår og ulike mål på sosial integrasjon som språkferdigheter, botid, samfunnsdeltagelse, sosialnettverk, tilhørighet forholder seg til ulike helsemål (psykisk helse plager, kroniske sykdommer, fedme) og helseatferd (røyking, alkohol og rus).
Prosjektleder
Melanie Lindsay Straiton, Avdeling for psykisk helse og selvmord, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Samera Azeem Qureshi, Helsetjenester, Folkehelseinstituttet
Rune Johansen, Avdeling for psykisk helse og selvmord, Folkehelseinstituttet
Thor Indseth, Avdeling for formidling og bruk av kunnskap, Folkehelseinstituttet
Carine Øien-Ødegaard, Avdeling for psykisk helse og selvmord, Folkehelseinstituttet
Start
01.12.2017
Slutt
31.12.2018
Status
Pågående
Finansiering
HDI
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet