Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Langtidskonsekvenser av foreldres rusproblemer»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Langtidskonsekvenser av foreldres rusproblemer

Prosjekt

Langtidskonsekvenser av foreldres rusproblemer - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Dette prosjektet vil gi økt kunnskap om hvordan det å vokse opp med foreldre med rusproblemer påvirker livet ikke bare på kort sikt som ung voksen, men gjennom hele livsløpet.


Sammendrag

De fleste artikler om langtidskonsekvensene av foreldre med alkohol eller illegale stoffer følger bare personene til de er rundt 30 år gamle. Disse studiene finner generelt negative konsekvenser av å ha vokst opp med foreldre med rusproblemer f.eks. når det gjelder risiko for å oppleve å bli tenåringsforelder, å oppleve skilsmisse, arbeidsledighet og psykiske problemer.

 

NorLag/LOGG-dataene gjør det mulig å følge folk over hele livsløpet. Siden dette er longitudinelle data der man spør folk om hendelser over hele livsløpet er det mulig å sammenligne effekter på ulike tidspunkt av livet f.eks. er det data om sivilstand hver 1. januar f.o.m. 1975. Hvis de som har vokst opp med foreldre med problemer har større sannsynlighet for å ha opplevd negative hendelser som unge voksne er det mulig å se hvordan dette i kombinasjon med oppvekstproblemer påvirker hendelser senere i livet. Det er også mulig å se om positive livshendelser beskytter for negative utfall senere i livet.

 

Mulige utfall er uføretrygd, psykisk helse (målt ved ulike skalaer for angst og depresjon og medisinbruk siste uke), uføretrygd, sosialhjelp, langtidssykemeldinger, samlivsbrudd, familieformer, alkoholforbruk og forhold til egne barn.

 

Dette prosjektet vil gi økt kunnskap om hvordan det å vokse opp med foreldre med rusproblemer påvirker livet ikke bare på kort sikt som ung voksen, men gjennom hele livsløpet. Et av de målene for Området for psykisk og fysisk helse som blir særlig holdt fram i «Områdeplanen 2017» er å øke kunnskapen om helse i et livsløpsperspektiv. Her står det «vi trenger kunnskap om hvordan forhold under svangerskap og i barndom har betydning for helse og livskvalitet senere i livet». Dette prosjektet vil være med å frambringe denne kunnskapen.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Solveig Tobie Glestad Christiansen, Avdeling for rusmidler og tobakk, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Geir Scott Brunborg, Avdeling for rusmidler og tobakk, Folkehelseinstituttet
Inger Synnøve Moan, Avdeling for rusmidler og tobakk, Folkehelseinstituttet

Start

01.01.2018

Slutt

31.12.2020

Status

Pågående

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere ved FHI

Inger Synnøve Moan

Geir Scott Brunborg