Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kirurgisk behandling med sutur av degenerative rotatorcuff-rupturer -Prosjektplan for fullstendig metodevurdering»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kirurgisk behandling med sutur av degenerative rotatorcuff-rupturer -Prosjektplan for fullstendig metodevurdering

Prosjekt

Kirurgisk behandling med sutur av degenerative rotatorcuff-rupturer -Prosjektplan for fullstendig metodevurdering - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag av Bestillerforum for nye metoder å utarbeide en fullstendig metodevurdering av kirurgi med sutur ved degenerativ rotatorcuff-ruptur.


Sammendrag

Rotatorcuffen er en senemansjett som består av fire sener, som omgir og stabiliserer skulderleddet ved vanlige bevegelser. En ruptur i en eller flere av disse senene kan oppstå som følge av akutt traume, overbelastning eller degenerative forandringer. Sykehistorie og klinisk undersøkelse gir mistanke om ruptur, men endelig diagnose stilles med bildediagnostikk. Rotatorcuff-rupturer kan klassifiseres etter størrelse, antall involverte sener og utfra hvilket omfang av senens tykkelse som er affisert (partiell/del- eller full-tykkelse). De vanligste symptomene er smerte, redusert styrke og redusert aktiv bevegelighet. Generelt anbefales kirurgi ved akutte skader, særlig hos yngre pasienter med høye krav til funksjon. Operasjon av en eller flere sener i rotatorcuffen gjøres i hovedsak artroskopisk. Hos eldre anbefales konservativ behandling, særlig dersom bare supraspinatussenen er involvert. Ved degenerativ ruptur anbefales i første omgang konservativ behandling. Fagmiljøet i Helse Sør-Øst Regionale helseforetak (RHF) har uttrykt behov for å evaluere bruken av kirurgi ved rotatorcuff-ruptur.

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag av Bestillerforum for nye metoder å utarbeide en fullstendig metodevurdering av kirurgi med sutur ved degenerativ rotatorcuff-ruptur. Vi vil vurdere og oppsummere kunnskapsgrunnlaget for effekt og sikkerhet, og utarbeide en helseøkonomisk evaluering av kirurgi sammenlignet med konservative behandlingstiltak. I samråd med fagekspertene har vi besluttet å avgrense metodevurderingen til å omhandle gjennomgående rotatorcuff-rupturer. Total ruptur eller fulltykkelses ruptur brukes synonymt om gjennomgående ruptur. 

 

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Line Holtet Evensen, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Kristin Thuve Dahm, Folkehelseinstituttet
Elisabet Vivianne Hafstad, Folkehelseinstituttet
Linn Kleven, Folkehelseinstituttet

Start

26.08.2021

Slutt

26.08.2022

Status

Pågående

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere ved FHI

Linn Kleven

Elisabet Vivianne Hafstad