Kan kosthold og livsstilsfaktorer bidra til forebygging av selvmord?
Prosjekt
|Oppdatert
Målet med er å undersøke om enkelte livsstilsfaktorer kan påvirke eller dempe trangen til selvmord, og å undersøke sammenhenger mellom slike livsstilsfaktorer og kjente forløpere for selvmord.
Sammendrag
Selvmord er et omfattende helse- og samfunnsproblem med store negative ringvirkninger. De som begår selvmord drives av en trang til å avslutte livet som overstyrer deres naturlige trang til livsoppholdelse. Målet med dette prosjektet er å undersøke om enkelte livsstilsfaktorer kan påvirke eller dempe trangen til selvmord, og å undersøke sammenhenger mellom slike livsstilsfaktorer og kjente forløpere for selvmord. Slike forløpere omfatter blant annet depresjon og personlighetsforstyrrelse. Prosjektet vil benytte ikke-personidentifiserbare data fra Dødsårsaksregisteret og Helseundersøkelsene (CONOR). Disse datakildene har opplysninger om selvmord og om aktuelle livsstilsfaktorer som kosthold, alkohol, fysisk aktivitet og røyking og informasjon om relevante faktorer som bør inngå i analysen av datamaterialet. En bedre forståelse av samspillet mellom livsstilsfaktorer og selvmordsrisiko kan være av stor betydning i forebygging av selvmord, både på individ-nivå og samfunnsnivå.
Prosjektleder
Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Anne Lise Brantsæter, Avdeling for miljøeksponering og -epidemiologi, Folkehelseinstituttet
Lloyd Balbuena, University of Saskatchewan
Ann John, Swansea University
Rudy Bowen, University of Saskatchewan
Start
01.01.2017
Slutt
31.12.2021
Status
Pågående
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet