Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Hvordan forstå og håndtere barn som avviser en forelder? En systematisk kartleg-gingsoversikt»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hvordan forstå og håndtere barn som avviser en forelder? En systematisk kartleg-gingsoversikt

Prosjekt

Hvordan forstå og håndtere barn som avviser en forelder? En systematisk kartleg-gingsoversikt - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Prosjektet skal kartlegge og beskrive forskningen som finnes om årsaker til samværsvegring, og verktøy eller tiltak for å identifisere, forebygge og håndtere samværsvegring med en forelder.


Sammendrag

Samlivsbrudd er en alvorlig hendelse i barns liv, og det har store konsekvenser for både barn og foreldre. I enkelte tilfeller skjer det at barn motsetter seg samvær med en av (eller begge) foreldrene i etterkant av foreldrenes samlivsbrudd. Samværsvegring er at et barn over tid uttrykker sterk motstand mot samvær med en av foreldrene. Ofte er årsakene komplekse og det kan være vanskelig å forstå eller identifisere hva som ligger til grunn for at barna ikke ønsker å være hos far eller mor. Det kan også være vanskelig å forstå hvordan samværsvegring bør håndteres. Etter et samlivsbrudd kan barnet oppleve lojalitetskonflikt og i den forbindelse ønske å støtte den forelderen som fremstår som den mest tillitsvekkende eller utsatte i konflikten, barnet kan utvikle usunn tilknytning til en av foreldrene, foreldrene kan på ulike måter påvirke barnet til å motsette seg samvær, og barnet kan ha opplevd omsorgssvikt og grenseoverskridelser i det ene hjemmet. Hensikten med dette prosjektet er å kartlegge og beskrive forskningen som finnes om årsaker til samværsvegring, og verktøy eller tiltak for å identifisere, forebygge og håndtere samværsvegring med en forelder.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Heather Melanie R Ames, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Gyri Hval, Folkehelseinstituttet
Christine Hillestad Hestevik, Folkehelseinstituttet
Tor Atle Rosness, Folkehelseinstituttet
Lars Jørun Langøien, Folkehelseinstituttet

Start

24.08.2020

Slutt

05.04.2021

Status

Pågående

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Heather Melanie R Ames