Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Et forskningskart over kontrollerte studier og systematiske oversikter av kontrollerte studier for selvhjelpsapper - Prosjektplan for forskningskart»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Et forskningskart over kontrollerte studier og systematiske oversikter av kontrollerte studier for selvhjelpsapper - Prosjektplan for forskningskart

Prosjekt

Et forskningskart over kontrollerte studier og systematiske oversikter av kontrollerte studier for selvhjelpsapper - Prosjektplan for forskningskart - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Det er viktig å kartlegge hva som finnes av forsking om effekt av selvhjelpsapper og hva appene blir brukt til. Forskningskartet vil kunne danne grunnlag for kunnskapsbaserte prioriteringer for videre forskning på feltet.


Sammendrag

Det er til enhver tid mange i Norge som har intensjoner om å gjøre livsstilsendringer, for eksempel å mosjonere mer eller å drikke mindre alkohol. Andelen som ikke lykkes er stor, endring er vanskelig. Det er dokumentert at selvhjelpsapper kan bidra til at flere lykkes med livsstilsendringer som kan gi helsegevinster. Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett SF (NHN) skal utrede en nasjonal godkjenningsordning for denne typen apper. Det er viktig å kartlegge hva som finnes av forsking om effekt av selvhjelpsapper og hva appene blir brukt til. Forskningskartet vil kunne danne grunnlag for kunnskapsbaserte prioriteringer for videre forskning på feltet.

Et forskningskart er en type systematisk kunnskapsoppsummering som sorterer og synliggjør den tilgjengelige forskningen om en bred problemstilling. For å identifisere randomiserte studier (RCT) og systematiske oversikter av RCTer hvor selvhjelpsapper gir støtte, veiledning, læring eller bidrar til mestring, egenomsorg og/eller livsstilsendring skal vi gjennomføre et systematisk søk i fire databaser og Microsoft Academic Graph.

To forskere skal uavhengig av hverandre gå gjennom titler og sammendrag og kode de utvalgte studiene i henhold til et forhåndsdefinert rammeverk. Forskningen vi identifiserer vil presenteres i en norskspråklig rapport og som et interaktivt nettbasert forskningskart.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Heather Melanie R Ames, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Elisabet Vivianne Hafstad, Folkehelseinstituttet
Henriette Tyse Nygård, Folkehelseinstituttet
Maria Bjerk, Folkehelseinstituttet

Start

01.10.2021

Slutt

01.04.2022

Status

Pågående

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Heather Melanie R Ames

Prosjektdeltakere ved FHI

Maria Bjerk

Elisabet Vivianne Hafstad