Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Råd til nærkontakter av tilfeller med ny influensa A(H1N1)

Publisert Oppdatert


Disse rådene gjelder for håndtering av nærkontakter av både mulige og laboratoriebekreftede pasienter med ny influensa A(H1N1). Formålet er å bidra til at nærkontakter er godt informert, og at uvaksinerte personer som er i en av risikogruppene (inkludert gravide), får tilbud om antiviral behandling.


Nærkontakter

Nærkontakter defineres som:

  • Husstandsmedlemmer 
  • Andre med tilsvarende nær kontakt (kjæreste, helt nære venner med hyppig, tett kontakt, barn i samme barnehageavdeling)

Kollegaer, og klassekamerater og lagkamerater i idrett defineres ikke i utgangspunktet ikke som nærkontakter.

Smittevernråd

Personer som har vært utsatt for smitte gis følgende råd:

  • Fortsett med vanlige aktiviteter som normalt. 
  • Være oppmerksomme på influensaliknende symptomer (feber, hoste, hodepine, sår hals, muskelsmerter, nedsatt allmenntilstand og evt. også diaré, kvalme eller oppkast). 
  • Hvis det oppstår symptomer, skal man dra hjem, og forholde seg slik man vanligvis gjør ved influensasykdom. Dersom tilstanden ikke bedres tre døgn etter symptomstart, bør lege kontaktes. Ved alvorlig sykdomsforløp må lege eller legevakt alltid kontaktes. 
  • Personer med økt risiko for alvorlig sykdom eller komplikasjoner etter influensasykdom (inkludert gravide) anbefales å ta kontakt med lege for vurdering av behandling, hvis det oppstår symptomer på influensa. Dette rådet gjelder også personer som er vaksinert mot pandemisk influensa.
  • Risikogrupper for komplikasjoner av ny influensa A(H1N1)

Behandling med antivirale legemidler

Uvaksinerte nærkontakter som tilhører gruppene som har økt risiko for å få komplikasjoner av influensa, bør anbefales forebyggende behandling (posteksponeringsprofylakse) med oseltamivir (Tamiflu). For gravide er både Tamiflu og Relenza vurdert, og kan brukes, men Relenza er det foretrukne legemiddelet til profylaktisk behandling av gravide ut fra helsemyndighetenes vurdering. Begge legemidlene vil være tilgjengelige fra apotek.