Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Pandemivaksinering i Norge:

arkiv - Ingen grunn til å endre anbefalingene

Publisert Oppdatert


- Vi er trygge på anbefalingene om bruken av pandemivaksinen Pandemrix som nå tilbys i Norge. Anbefalingene bygger på norske og europeiske legemiddelmyndigheters faglige vurderinger. Pandemrix er en god og trygg vaksine, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet, etter at det i dag vært stort mediefokus på at sveitsiske legemiddelmyndigheter bare har godkjent Pandemrix til personer mellom 18 og 60 år og ikke til gravide.


Denne nyheten kom samtidig som sveitsiske legemiddelmyndigheter har godkjent den sveitsiskprodusert pandemivaksinen Focetria til barn og gravide. - Vi er overrasket over denne avgjørelsen, sier Iversen. Focetria innholder som Pandemrix, både drepte viruspartikler og skvalen, men ikke tiomersal. Dokumentasjonen på effekt og sikkerhet er like god for Pandemrix og Focetria. Begge vaksinene er godkjent av de europeiske legemiddelmyndighetene (EMEA).

Erfaringene med Pandemrix så langt, blant annet i Sverige der det er distribuert 1.4 millioner doser, har vært svært gode. Forekomsten av bivirkninger er så langt som forventet.

- Ut fra både dokumentasjon og erfaring hittil mener vi at Pandemrix var et riktig valg og at det er en av de beste pandemivaksinene, sier Iversen. Ny dokumentasjon viser også at vaksinen har enda bedre effekt enn først forventet.