Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Status svineinfluensa onsdag 29.04

WHO erklærer fase 5 i pandemiberedskap

Publisert Oppdatert


WHOs generaldirektør har i kveld erklært at verden er i fase 5 av pandemiberedskap. Dette innebærer at landene må ha økt årvåkenhet for en eventuell pandemi.


pandemisk influensa ikon.jpg
Verdens helseorganisasjon klassifiserer beredskapen mot en influensapandemi i seks faser. Fase 5 innebærer at det foregår vedvarende smitte av svineinfluensa A(H1N1) i flere land i en verdensdel, i dette tilfellet Mexico og USA.

Pandemifasene er beskrevet på WHOs sider. Fase 5 beskrives som et sterkt signal om at en pandemi er nært forestående slik at landene har kort tid på seg til å klargjøre organisering, kommunikasjon og innføring av planlagte tiltak for å begrense skadene av pandemien.

- Folkehelseinstituttet har varslet Helsedirektoratet om WHOs erklæring, som er et forventet og sterkt signal om skjerping av beredskapen mot en pandemi. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil nå gjennomgå de tiltak som er planlagt for denne fasen,sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

WHO ber landene ikke stenge grensene og ikke stoppe internasjonale reiser. Heller ikke i den norske Pandemiplanen legges det opp til slike tiltak.