Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Svineinfluensa i USA og Mexico

Publisert Oppdatert


Folkehelsemyndighetene i USA har varslet om tilfeller av svineinfluensa hos 5 personer i California og 2 personer i Texas. Det dreier seg om en ny variant av influensavirus A(H1N1) fra svin som ser ut til å kunne smitter mellom mennesker. Pasientene i USA har hatt et mildt sykdomsbilde slik som ved vanlig sesonginfluensa og alle er friske igjen. Internasjonale medier rapporterer om en del tilfeller av influensalignende sykdom og lungebetennelser, og noen dødsfall i Mexico. Det er foreløpig ikke bekreftet omdødsfallene i Mexico skyldes det samme viruset.


- Vi overvåker situasjonen nøye i samarbeid med andre sentrale helsemyndigheter basert på blant annet oppdateringer fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og det europeiske smittevernsenteret (ECDC), sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet råder personer som har vært på reise i Sør California, Texas mot grensen til Mexico og Mexico de siste syv dagene, til å søke lege hvis de får influensalignende symptomer (feber, leddsmerter og luftveissymptomer).

WHO har foreløpig ikke gitt råd om internasjonale reiserestriksjoner. Det er i den aktuelle situasjonen ikke grunnlag for å fraråde reiser til eller opphold i de aktuelle områdene.

Leger som får inn pasienter med alvorlige luftveissymptomer etter å ha vært på reise til de aktuelle områdene de siste syv dager må vurdere om pasienten skal legges inn i sykehus. Laboratorier som får inn prøver fra slike pasienter oppfordres til å splitte prøven og sende primærprøve direkte til Folkehelseinstituttets viruslaboratorium. Forsendelse avtales med laboratoriet på forhånd på telefon: 21 07 62 81 og utenfor arbeidstid 952 14 993.