Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Dette må du vite om sars»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Dette må du vite om sars

Artikkel

Dette må du vite om sars

Sars er en ny, smittsom luftveissykdom som er spredt fra Kina til mange land. Selv om sykdommen ikke finnes i Norge, bør alle vite det følgende om sars.

Sars er en ny, smittsom luftveissykdom som er spredt fra Kina til mange land. Selv om sykdommen ikke finnes i Norge, bør alle vite det følgende om sars.


Symptomene på sars

Sars starter med feber over 38 grader. Andre symptomer i tillegg kan være hodepine, muskelverk og sykdomsfølelse. Vanligvis oppstår hoste og pustevansker etter noen dager.

Smitte med sars

Sars skyldes et nyoppdaget virus, sars coronavirus. De aller fleste som er blitt smittet med sars, har bodd sammen med eller pleiet en syk sars-pasient. Viruset finnes i dråper som kan spres fra den syke til andre ved hoste. Viruset kan også spres når den syke hoster i hendene og så tar på gjenstander som andre igjen tar på. Kanskje smitter sars også på andre måter.

Tid fra smitte til sykdom

Den som smittes, blir syk først noen dager senere. Denne perioden kalles inkubasjonstida. Perioden varer et sted mellom to og ti dager. Da føler man seg frisk, men viruset finnes i kroppen. Heldigvis tyder alt på at man ikke kan smitte andre før man selv blir syk.

Sars i Norge

Sars finnes ikke i Norge. Personer som har vært i land der sars finnes, må kontakte lege dersom de får feber eller andre symptomer på sars. Alle landets leger er informert om sykdommen, og helsemyndighetene følger situasjonen nøye.