1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. O
 16. P
 17. R
 18. S
 19. T
 20. U
 21. V
 22. Z
 23. Ø
Du er her: forside > tjenester > skadedyridentifisering

Skadedyridentifisering

Australsk kakerlakk

Identifisering av skadedyr og skadedyrtelefonen

Avdeling for skadedyrkontroll bistår kommunehelsetjenesten, skadedyrfirmaer og publikum med å identifisere og svare på spørsmål om skadedyr.

Ill.foto: Identifisering av skadedyr (foto: Heidi Heggen)Ved skadedyrproblemer ønsker avdeling for skadedyrkontroll å være behjelpelige med informasjon. Vi svarer på spørsmål om skadedyr på telefon og e-post og bestemmer innsendte insektprøver.

I mange tilfeller vil det være mest fornuftig først å kontakte et skadedyrbekjempelsesfirma, kommunehelsetjenesten eller næringsmiddeltilsynet på stedet. Dersom det er nødvendig vil disse enten videresende en prøve av skadedyrene til Folkehelseinstituttet eller anbefale at det blir tatt direkte kontakt med Folkehelseinstituttet.

Identifisering av skadedyr

Avdeling for skadedyrkontroll identifiserer innsendte insekter, midd, parasitter og andre skadedyr, og gir råd om forebygging og bekjempelse av de aktuelle skadedyrene. Avdelingen ble 16. november 2007 akkreditert av Norsk Akkreditering for tjenesten ”identifisering av skadedyr”. Avdelingen identifiserer ikke skadedyr på planter.

Ved å oppdage og identifisere skadedyr på et tidlig tidspunkt kan omfanget av skadene reduseres. Dette gjelder ved angrep alle typer skadedyr uansett om de er til direkte skade for folks helse eller skader matvarer og bygninger. Ved tidlig oppdagelse og identifisering av skadedyr kan bekjempelsen gjøres mer målrettet og bruken av bekjempelsesmidler reduseres. På denne måten øker muligheten for å få til en vellykket bekjempelse samtidig som miljøet spares for unødvendig kjemikaliebruk.

Innsending av prøver

Identifisering av skadedyr samt veiledning om bekjempelse koser kr. 150,- (eks. mva). Dyrene kan sendes med posten. Det tar normalt 1-2 uker før du får svar.

Telefon- og e-posthenvendelser

På "Skadedyrtelefonen" alle hverdager mellom kl. 13.00-14.00 svarer ansatte ved avdeling for skadedyrkontroll på alle mulige spørsmål om skadedyr. Telefonnummeret er 21 07 77 00.

Spørsmål om skadedyr kan også sendes på e-post.

Om artikkelen:
Kildehenvisning: Folkehelseinstituttet, http://www.fhi.no/artikler/?id=54743
Publisert 22.09.2005, Oppdatert 01.09.2015, 13:49